Squall Tower, ротирачки облакодер во форма на турбина

Published by admin on

Кога станува збор за инженерскиот напредок во дизајнот на облакодери, неспорно, повеќето инженери се фокусирани на соборување на рекордот на висината на зградите, како и рестораните поставени на врвот на кулите.
Студиото за архитектонски дизајн Хајри Атак отиде многу подалеку, претставувајќи ја Squall Tower, концепт на облакодер во форма на турбина, кој ќе биде наменет за украсување на хоризонтот на Дубаи.
Не се врти само горниот кат, туку целиот облакодер, кој се врти на неговата основа и физички ротира заедно со ветерот.
Squall Tower е идеен проект инспириран од вертикални турбини на ветер кој за разлика од облакодерите кои се спротивставуваат на силата на ветерот, кулата се движи физички околу својата осовина.
Доаѓа со три индивидуални сегменти во облик на лента кои спирално се вртат околу централната оска, со повеќе гранки кои ги поврзуваат сите сегменти заедно.
Единечната ротација ќе се изврши еднаш за 48 часа, со или без ветер.
Како и многу ротирачки ресторани, кулата ќе им овозможи на нејзините патници да имаат поглед од 360 степени кон Дубаи, наизменично меѓу океанот и погледот кон градот.
Хеликоптер на врвот на кулата ќе им овозможи на патниците и посетителите пристап на врвот, а ротирачките влезови на основата ќе овозможат влез во секоја од трите спирални кули на зградата.
Без оглед на насоката на ветерот, облакодерот ќе може да произведува електрична енергија за сопствена употреба благодарение на неговата ротација.
Ова е дизајнерски концепт кој ќе ја комбинира технологијата со животната средина.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *