Шпанскиот конзорциум сака да го поедностави производството на водород преку фотоелектрокатализа

Published by Zoran Mitreski on

Шпанските енергетски гиганти Репсол и Енагaс планираат да изградат електролизер базиран на фотоелектрокатализа во индустриски комплекс во сопственост на нафтената компанија во Пуертолано во 2024 година. Уредот прима директно сончево зрачење и со фотоактивен материјал генерира електрични полнежи што предизвикуваат раздвојување на молекулата на водата во водород и кислород.
По речиси една деценија работа, тим истражувачи од шпанските енергетски компании „Репсол“ и „Енагaс“ успеаја да развијат пионерска технологија за производство на обновлив водород од директна употреба на сончевата енергија во процес познат како фотоелетрокатализа.
Конзорциумот го лансираше првиот доказ за концептот на фотоелектрохемиска ќелија, не повеќе од 1 см2, во ноември 2020 година и сега ја инсталира пилот – фабриката од 1 м2 во технолошката лабораторија Репсол, во Мостолс. Следниот чекор ќе биде изградба на фабрика за презентирање во индустрискиот комплекс што Репсол го има во Пуертолано, во централна Шпанија, со цел да достигне комерцијална зрелост пред 2030 година, се вели во соопштението на нафтената компанија.
Оваа технологија го поедноставува производствениот процес во однос на електролизата, моментално најкористената технологија за производство на обновлив водород.
Оваа обновлива електрична енергија се транспортира до електролизатор каде молекулата на водата е одделена на водород и кислород. Меѓутоа, фотоелектрокатализата го интегрира процесот во еден чекор. „Уредот прима директно сончево зрачење и со фотоактивен материјал генерира електрични полнежи што го предизвикуваат ова раздвојување“, објасни истражувачот на Репсол, Марија Долорес Хернандез.
Со оваа алтернатива, се избегнуваат загубите поврзани со транспортот и трансформацијата на електричната енергија, што значи дека технологијата на фотоелектрокатализа ја подобрува ефикасноста на сончева енергија до водород. Ова поедноставување во инфраструктурата и опремата, исто така, ќе ги намали инвестициите во оваа технологија, која исто така има голема предност да не зависи од цената на електричната енергија.
Патоказот на проектот е дизајниран така што, во 2030 година, гасот генериран од оваа технологија може да се натпреварува по трошоци и со оној произведен од конвенционалните процеси од природен гас, и со оној што се добива со електролиза“.
Во проектот се вклучени Институтот за енергетски истражувања на Каталонија, Институтот за електрохемија на Универзитетот во Аликанте, Фондацијата за водород во Арагон и инженерската компанија Маграна.
Планот за постигнување на индустриска и економска зрелост на оваа технологија има две дополнителни фази: демонстратор што ќе започне во 2024 година во Пуертолано, со површина близу половина хектар и со производство од 100 кг дневно обновлив водород, и последна фаза закажана за 2028 година, со инсталација исто така во фабриката во Пуертолано, која ќе биде во индустриска фаза, од околу 60 хектари и со планирано производство до 10 т дневно.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *