Сончева енергија од вселената до 2030 година

Published by Zoran Mitreski on

Вселенските системи за соларна енергија ќе вклучуваат фотоволтаици и концентратори, заедно со безжични системи за пренос на енергија, вклучувајќи микробранови и ласерски пренос на енергија.
Институтот Beyond Earth, непрофитна организација која нуди препораки за политика за меѓупланетарна човечка експанзија, му понуди на Националниот вселенски совет на САД стратегија за развој на сончева енергија од вселената која ќе обезбеди моќ за копнени комерцијални и лунарни операции.
Институтот рече дека распоредувањето на владина и комерцијална вселенска соларна енергија и безжичен пренос на енергија е од витално значење за борба против климатските промени, развој на различни извори на основна енергија и зајакнување на лидерството на САД во вселената.
Микробрановите или ласерите би емитувале енергија од сателитот до приемникот наречен ректен, кој потоа би можел да испрати енергија до било кој дел од нашата планета или на Месечината.
Структурите би имале големи системи со мала маса во вселената кои би биле поддржани од роботика за одржување и погонски системи на соларна енергија.
Научниците веруваат дека оваа технологија може да биде оперативна до крајот на оваа деценија, постигнувајќи скоро континуирана испратена моќност во размери поголеми од Гигават, при што копненото напојување може да биде многу ефтино и комерцијално исплатливо.
Во својата стратегија, беа препорачани две пилот -програми. Еден систем би бил поставен на Земјата, кој би можел да обезбеди енергија до опсег на 1 Гигават, и друг систем со капацитет од 1 Mегават на трајно засенчениот регион на Месечината. Терестријалните единици за снабдување со електрична енергија би работеле во ниска орбита на Земјата, а меѓупланетарниот пренос би се случил на висока орбита на Земјата.
Прашањата поврзани со распределбата на спектарот и управувањето со безжичниот пренос на енергија ќе бидат решени од Федералната комисија за комуникации и преку Меѓународната унија за телекомуникации.
Претходно оваа година, американските воздухопловни сили му доделија на Универзитетот во Толедо 12,5 милиони долари за развој на фотоволтаични енергетски листови кои ќе соберат сончева енергија во вселената, за да ја пренесат енергијата безжично на приемниците на Земјата или на сателитите.
Истражувачите ќе развијат флексибилни листови од соларни ќелии, секој грубо со големина на парче хартија, кои можат да се соберат во поголеми структури.
Една соларна низа базирана на простор може да вклучува десетици милиони листови и да биде голема околу 1.5 км2. Низа со таква големина може да генерира околу 800 MW, велат истражувачите.
Демонстрацијата за испраќање енергија од најмалку 1 kW на Земјата ќе биде завршена до 2026 година. До 2028 година, Beyond Earth препорачува лунарна демонстрација на испорака на не помалку од 100 kW и изградба на копнен енергетски систем од 100 MW, скалабилен до 1 GW или помоќен. Тие рекоа дека системите треба да бидат во функција најмалку пет години, и сите елементи во орбитата на крајот ќе бидат вратени на Земјата за да бидат деактивирани.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *