Соларно стакло ML System

Published by admin on

Додека ние како познати Балкански скептици, сеуште не можеме да ги прифатиме неверојатните предности на фотоволтаичните системи, некои други ги усовршуваат овие технологии подготвени за 22 век.
Полската компанија ML SYSTEM разви соларно стакло, во кое сончевата светлина се претвора во електрична енергија со нанокристални полупроводнички точки – таканаречени квантни точки.
Транспарентноста на соларното стакло со нанокристални полупроводнички точки може да се прилагоди според потребите и карактеристиките на клиентот.
Овие карактеристики и овозможуваат на компанијата да ги подобри вредностите на топлинска изолација, пренос на светлина и рефлексија што ги посакува клиентот преку количината на употребените квантни точки, а истовремено нуди енергетски активен фасаден елемент.
Во исто време, стаклото ги штити корисниците на просториите опремени со раствор од штетно УВ и инфрацрвено зрачење, со тоа што можат да ја намалат количината на топлина што влегува во просториите до 80%, што ја намалува потребата за системи за ладење, особено во жешките летни месеци.
Во принцип, квантните точки функционираат како нормални кристални ќелии, така што оваа технологија може многу лесно да се пренеси на тенок транспарентен филм, кој може да се нанеси на било кое стандардно стакло. Поради оваа причина развивачите на оваа технологија ја гледаат во употребата на ова решение првенствено во стаклените фасади.
Компанијата во моментов е во процес на поставување на машините за масовно производство кое се очекува да биде во почетокот на следната 2021 година.
Овој развој беше награден како еден од производите на иднината од страна на Полската агенција за развој на претпријатијата.
Освен во Полска оваа технологија забрзано и паралелно се развива во Кина, Германија, Франција, Америка во многу други земји.
Колку би било убаво и корисно и наградените при наши услови од страна на Фондот и Технолошки Развој, да додели финансиски награди за вакви уникатни решенија на иднината, без да бидат пресликани од некои меѓународни саеми и само пренесени како своја идеја.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *