Соларните системи во помош на училиштата

Published by admin on

Во Бетсвил, Арканзас, наставниците добиваат покачување на личните доходи – делумно благодарение на соларната енергија.
Меган Ренихан е координатор за комуникации за училишниот округ Бетсвил. Таа вели дека пред четири години, платите на наставниците биле под просекот за државата и биле пониски од другите области во округот.
„Со цел да го привлечеме и задржиме нашиот персонал, сакавме да ја зголемиме платата“, вели таа.
Така, областа започнала да бара начини да ги намали трошоците, затоа што во тоа време, тие трошеле повеќе од половина милион долари годишно за комунални услуги.
За да ги намали своите трошоци за енергија, областа инсталираше илјадници ЛЕД светла, ги замени прозорците и HVAC единиците, запечатени протекувања и подобрена изолација на зградата, и инсталираше скоро 1.500 соларни панели кои сега генерираат околу половина од електричната енергија во областа.
Заедно, подобрувањата на сончевата енергија и енергетската ефикасност го заштедуваат округот повеќе од 300,000 УСД годишно. Заедно со другите мерки за намалување на трошоците и државното финансирање, тие заштеди помогнаа да се зголемат платите на наставниците низ целиот округ, а со тоа наставата добива во квалитет и децата го добиваат најдоброто.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *