Соларните фарми се покажаа многу корисни за пчелни колонии

Published by Zoran Mitreski on

Пчелите се исклучително важни, тие се одговорни за приближно 70% за родот на овошјето, зеленчукот и оревите што ги консумираме секојдневно. Меѓутоа, од средината на 20-тиот век, видот се заканува со нарушување на колониите со десеткување на комерцијалните популации на пчели.
Поради оваа причина, научните истражувачи ги испитуваа новите практики за управување со земјиштето и некои од најперспективните вклучуваат симбиотска врска помеѓу земјоделството и ПВ. Симбиотските придобивки од агроволтаиците се сè подобро документирани, а многумина предложија инкорпорирање на пчелни кошници во соларните паркови како симбиотско двојно решение за проблемите на популацијата на пчелите и зголемениот капацитет за обновлива енергија.
Во Велика Британија, тим истражувачи од универзитетите Ланкастер и Ридинг објавија студија во која се открива дека вредноста на земјоделството во Обединетото Кралство може да се зголеми за милиони фунти годишно ако пчелните кошници се вградат во соларните паркови низ целата земја.
„Управувањето со сончеви паркови со пчелни колонии може да има позитивно влијание врз приносите на земјоделските култури, а со тоа и на финансиските приноси“, рече Алона Армстронг, виш предавач на Универзитетот Ланкастер, „Но, важно е да се земе предвид соодветноста на локацијата, со оглед на потенцијалните импликации за диви опрашувачи и придобивките од управувањето со локалитетите за биодиверзитетот пошироко“.
Ибердрола изгради пчеларник во својата фотоволтаична централа Андевало во близина на Хуелва, во шпанската област Андалуција, каде што се сместени 165 пчелни кошници и повеќе од 8 милиони пчели, и на уште еден проект Нуњез де Балбоа во Усагре, во близина на Бадахоз во регионот Екстремадура во земјата, каде се сместени 105 пчелни кошници и пет милиони пчели.
Имајќи ги во предвид трошоците за инсталирање и управување со кошниците за пчели, истражувачкиот тим користеше детални мапи за покривање на земјиштето за да ги спореди локациите на соларните паркови со распределбата на посевите, како и постојните податоци за кошниците на пчелите, барањата за опрашување и вредностите на посевите за да утврдат дека распоредувањето на пчелните колонии на соларните паркови ги зголемија приносите на земјоделските култури за 5,9 милиони фунти само во 2017 година.
Се покажа дека приносите на полските култури имаат корист од 2,6 милиони фунти, додека врвните плодови како оние што се користат за правење јаболковина ќе забележат раст од 1,3 милиони фунти и меките плодови 1,9 милиони фунти.
Хипотетички (иако поучно), извештајот покажа дека ако сите култури во Обединетото Кралство кои се одгледуваат во радиус од 1,5 км од пчелните кошници сместени во соларен парк, вредноста на тие приноси може да се зголеми за 80 милиони фунти секоја година.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *