Соларни системи во сточарската дејност

Published by admin on

 

Француската фирма за изведување на системи од обновливи извори на енергија „Валорем“, обезбеди договор за набавка на електрична енергија од агроволтаичен проект со моќ од 5 MW што моментално се инсталира во Дордоња – југозападна Франција.
Почнувајќи од летото 2021 година, соларниот објект Тур-Бланш ќе му продава електрична енергија на снабдувачот Енеркооп, за период од 30 години..
Холандската Банка Триодос, која се фокусира на одржливи и етички банкарски активности, го финансираше проектот преку долготрајно банкарско финансирање, како и заем за помагање на ДДВ за вкупен износ од 3,5 милиони евра.
Проектот, за кој се вели дека нуди втор живот на земјената локација, кое земјиште не е многу вредно заради нискиот агротехнички потенцијал, па со ваков енергетски проект земјиштето се надоградува со поддршка на Земјоделската комора.
Предвидено е да започне комерцијално работење за неколку месеци и е дизајниран да овозможи услови за пасење на овци.
Валорем, исто така, потпиша договор на 18 декември за млади парови за размножување, за да можат да ја организираат својата пасторална активност во самиот парк.
Со тоа ќе имаат корист од заградена, безбедна, засенчена и подобра комерцијална платена површина.
Валорем има веќе успешно спроведен сличен проект во паркот Ласикур во Аубе.
Системот Агроволтаик гледа силен развој во Франција, особено преку тендерите за иновативни фотоволтаични проекти.
Овој иновативен проект може да биде интересно провокативен и за фирми со сточарска дејност кои делуваат во границите на нашиот систем, затоа што ги имаме идеално перфектните услови и за двете дејности.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *