Соларни ќерамиди од германски производител „AUTARQ“

Published by Zoran Mitreski on

Соларните плочки од германскиот производител „Autarq“ покриваат 70% од потребите за електрична енергија во домовите и чинат помеѓу 25 и 30 евра/парче.
Германскиот производител тврди дека соларните кровни плочки скоро во потполност ги покриваат потребите на домаќинствата, изгледаат како оригинални ќерамиди, кои добро функционираат при облачни услови и засенување од околните препреки, со гаранција од производителот за функционалноста во наредните 25 годинии.
Производителот на соларни плочки објави дека ќе го зголеми производството на соларни плочки, како одговор на постојано зголемената побарувачка.
Компанијата вели дека нејзините производи веќе се користат на 205 покриви во Германија. Големините на проектите се движат од 5 до 8 kW, рече портпаролот на Autarq.
Цената на крајниот корисник се движи од 25 до 30 евра за плочка. Според „Autarq“, монокристален покрив од соларни плочки може да покрие до 70 проценти од потребите за електрична енергија на едно семејство.
Секоја плочка има излезна моќност од 10 до 12,5 вати, во зависност од големината и густина на моќност од 127-135 W/m2. Според компанијата, за инсталација од 5 kW ќе бидат потребни околу 500 плочки за вкупна површина од околу 40 m².
Визуелно, фотоволтаичните плочки речиси не се разликуваат од оригиналните ќерамиди. Исто така, нема разлика во тежината, така што статиката на покривот нема да биде засегната, според тврдењето на производителот.
Компанијата вели дека покривните плочки и фотоволтаичната инсталација се споени заедно за да формираат цврста компонента, така што непречено ќе се одржува протокот на вода преку конструкцијата на покривот. Каблите и контактите на приклучоците се наоѓаат под обвивката на покривот каде се заштитени од временските услови.
Autarq, исто така, посочува дека ФВ-систем базиран на плочки е нечувствителен на затемнување поради паралелното поврзување. Светилници, оџаци, вентилациони цевки или антени, исто така, ќе имаат мало влијание врз ефикасното работење на системите.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *