Соларни ќелии со тенок филм

Published by Zoran Mitreski on

Соларните ќелии со тенок филм од силикон се произведуваат со употреба на технологија a-Si (аморфен-силициум). Аморфниот материјал се нанесува директно на лента и бара многу помалку силикон во споредба со конвенционалните соларни панели од силикон.
Тенкиот нанос на слој го прави поефикасен под лоши услови на осветлување, заедно со тоа што е со мала тежина, флексибилен, лесен за ракување, што е добра причина за да се очекува да создаде нови можности во следните години.
Растечката загриженост за исцрпување на фосилните горива, падот на цената на соларните делови со зголемената побарувачка на одржлива енергија, заедно со зголемената свесност за користење технологии за чиста енергија се едни од најголемите потреби за соларни ќелии со тенок филм на Силициум, каде што производството е доста потешко отколку стандардните модули а технолошките компликации се неколку од ограничувачките фактори за растот.
Сепак, растечките истражувачки активности кон обновливи извори на енергија ќе донесат нови можности за силиконската тенко-филмска соларна ќелија.
Тип на компонента од соларни ќелии со тенок филм од силикон:
Аморфен силициум
Микрокристални тандемски клетки
Покрикристален силициум
Листa на производители:
1. Oxford Photovoltaics
2. Kaneka Corporation
3. Trony Solar
4. Sharp
5. Canadian Solar Inc.
6. Mitsubishi Electric Us, Inc.
7. Xunlight kunshan co. Ltd.
8. Solar Frontier K.K.
9. Ascent Solar Technologies Inc.
10. Global Solar, Inc.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *