Соларната енергија може да покрие 75% од глобалната побарувачка на електрична енергија до 2050 година

Published by Zoran Mitreski on

Професорот за соларна економија, Кристијан Брејер и неговиот тим, на Технолошкиот универзитет Лаперанранта во Финска, го ревидираа учеството што ќе го има соларниот PV во глобалната економија на електрична енергија до 2050 година, од 68% на 76%.
Во обновливата електрична енергија со ниска цена како клучен двигател на глобалната енергетска транзиција кон студија за одржливост, финскиот тим го искористи својот модел на транзиција на енергетскиот систем за да ја демонстрира економската изводливост на глобалниот пазар на енергија заснован на 100% учество на обновлива енергија и предвидената соларна светлина. Благодарение на глобалниот инсталиран капацитет од околу 63,38 TW, може да достигне дури и учество од 69% во вкупното снабдување со примарна енергија до крајот на првата половина на векот.
Во предложеното сценарио, во кое се постигнува целта за ограничување на глобалното затоплување под 1,5 Целзиусови степени, секторите како што се транспорт и греењето се скоро целосно електрифицирани.
И покрај силниот пад на цените на електрична енергија обезбедени од соларни и други обновливи извори, сепак, израмнетиот трошок за енергија (LCOE) на целиот систем се очекува да остане константен на 50 и 57 € / MWh во текот на следните три децении, како енергетската транзиција ќе се спроведе и со технологии за складирање, зголемена флексибилност и производство на синтетички горива.
Извештајот, исто така, предвидува дека десолинизацијата што се напојува од обновливи извори ќе може да го реши проблемот со недостиг на вода, обезбедувајќи 3 милијарди кубни метри чиста вода дневно, и дека технологијата „моќност до х“ ќе биде целосно имплементирана.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *