Соларна планина – уметничка инсталација што ќе произведи 300 MWh обновлива енергија на годишно ниво

Published by Zoran Mitreski on

Дизајнот на животната средина станува сè порелевантен бидејќи ги чувствуваме ефектите од климатските промени на нашата планета. Уметници, архитекти и други дизајнери наоѓаат нови начини да го земат предвид влијанието на нивната работа и да дизајнираат помалку наметливи решенија. Burning Man е позната заедница насочена кон уметност и самоизразување, па не е изненадување што дури и овде, еколошката свест влегува во креативни дискусии. Фирмата за архитектура во Мумбаи, NUDES, го дизајнираше Solar Mountain, еден од 10-те предлог-избори за LAGI 2020 Fly Ranch. Нивниот дизајн е трајна инсталација на ранчот на Burning Man, 3800 хектари.
Дизајнот се одликува со низа соларни панели кои излегуваат од централниот ‘рбет. Архитектите објаснуваат дека оваа форма била инспирирана од природниот пејзаж на Fly Ranch. НУДИ веруваа дека оваа динамична форма на закривување ќе се вклопи како друга карактеристика во разновидниот предел на мочуришта, гејзери со топли и ладни извори. Изградбата е планирана со модуларни елементи на дизајн од рециклирано дрво и еколошки материјали. Составен е од четири единици, секоја со 182 соларни панели со капацитет од 300 вати. Со потенцијалот за генерирање на секоја единица, Соларната планина би произведувала околу 318.645 kWh секоја година.
Како што соларните панели излегуваат од централниот дел на ‘рбетот, тие создаваат полу-покриена патека за посетителите, што е подобрена со интересни модели на светло, фрлени од лентите на панелите погоре. Бидејќи проектот се најде во потесниот избор во конкурсот ќе се придвижи кон друга фаза на дизајнирање. Наскоро може да дознаеме за интересни програми за градење кои би можеле да бидат вклучени во футуристички соларни фарми.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *