Соларна микро мрежа како успешна замена на дизел агрегати

Published by Zoran Mitreski on

До оваа година, островот Лорд Хау беше целосно зависен од производството на дизел електрична енергија. Хибридната микро-мрежа на соларна енергија, интегрирана во снабдувањето на островот од април, сега е прогласена како огромен успех.
Австралија ќе обезбеди најмалку 67% од електричната енергија на УНЕСКО и ќе замени што е можно повеќе енергија произведена со дизел погон.
Ажурираниот кумулативен годишен просек на електрична енергија испорачана од повеќе од 1,2 MW соларна низа и 3,712 MWh Tesla Powerpack се покажа дека е со искористеност од 74,35%.
Во изминатите шест месеци, микромрежата, која е интегрирана со постојниот капацитет за производство на дизел мотор и управувана од контролорот на Тесла Микрогрид, ја снабдува островската заедница со околу 350 постојани жители и нејзините туристички капацитети прекинати за време на „Ковид-19“ , кои обично се домаќини на 16.000 посетители секоја година.
„Искуството што го стекнавме преку реализација на проектот покажува дека сончевата енергија и складирањето енергија не само што ги намалуваат емисиите и другите ризици по животната средина, туку се важен чекор во обезбедувањето на енергетската независност“, рече Мајкл Гартнер, управен директор на „Фотон енергетика Австралија“ и Ко- основач на Photon Energy Group.
Заедницата на островот Лорд Хау, изолирана на околу 700 километри североисточно од Сиднеј во Тихиот Океан, долго време се потпираше на пратки на дизел гориво на секои две до три недели за своите енергетски потреби, додека сега откако е инсталиран системот, на моменти му обезбедувал на островот обновлива енергија до пет последователни денови и ноќи во август без никаква енергија од дизел, што ја покажува сигурноста на сончевата енергија плус-батерија технологија, дури и за време на помалку сончевите зимски месеци.
Нивниот план првично вклучуваше турбини на ветер како дел од хибридната мешавина, но извештајот за научени лекции на Островот Лорд Хау, објавен од АРЕНА кон крајот на 2019 година, заклучи дека на ветерот не може да ја испорача потребната моќ.
Понатамошни физибилити студии беа преземени од 2017 година кои идентификуваа дека реконфигуриран и изменет соларен соларен PV и генератор за складирање батерии ќе ги обезбеди потребните придобивки.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *