Соларен систем плус батериско складирање на рускиот Арктик

Published by Zoran Mitreski on

„Хевел Енерго Сервис“ разви нов проект за складирање на соларна енергија, според шемата за енергетски услуги на Русија, за да им помогне на независните производители на енергија да продаваат енергија на општините кои користат дизел електрани.
Хевел Енерго Сервис, единица на рускиот производител на ФВ модули и изведувач на проекти Хевел Солар, ја финализираше изградбата на проект за соларен систем + батериско складирање надвор од мрежата во Чукотка, најисточниот федерален регион на Русија, на Арктикот.
Објектот ќе снабдува со електрична енергија 700 домаќинства во две оддалечени села.
„Електраната надвор од мрежата ќе и помогне на општината да ја намали потрошувачката на дизел агрегатот за 30%“, изјави за магазинот ФВ шефот за корпоративни комуникации за Хевел Солар, Антон Усачев. „Заштедата на гориво се очекува да достигне 2,130 тони за време на 10 годишниот договор за енергетска услуга“.
Соларната единица за складирање од 2,7 милиони американски долари, вклучува ФВ низа од 550 kW и литиум-јонска батерија од 470 kWh.
Проектот е изграден според руската шема за енергетски услуги, што им овозможува на независните производители на енергија да продаваат енергија на општините кои поседуваат и работат со дизел електрани преку конкурентна шема за наддавање.
Израмнетите трошоци за електрична енергија (LCOE) на проектот беа проценети од Усачев помеѓу 13 рубли (0,18 американски долари) и 19 рубли/kWh, „што може да се објасни со комплицирана логистика“, рече тој.
Хевел Солар, исто така, гради надвор од мрежата соларни централи на рускиот Далечен Исток, најисточниот регион на земјата, каде што пристапот до електрична и преносна мрежа е ограничен. Регионот, кој е најголемиот и најмалку населен округ во Русија, има најсиромашна енергетска и транспортна инфраструктура во земјата.
Компанијата, исто така, изгради ФВ инсталации надвор од мрежата во вкупна инсталирана моќ од 2,8 MW во сибирските региони Алтај, Тива и Забаикалски.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи.
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *