Складирање на обновлива енергија базирана на гравитација

Published by Zoran Mitreski on

Energy Vault обезбеди 100 милиони американски долари во серијата Ц за својата кула EVx, која служи за складирање на енергија со користење на гравитациона потенцијална енергија која складираната енергија ја испраќа во мрежа.
Инвестицијата беше предводена од Prime Movers Lab, со дополнително учество од SoftBank, Saudi Aramco, Helena и Idealab X.
Компанијата рече дека со собраните финансиски средства ќе ги поддржи плановите за зголемување на распоредувањето на платформата EVx за клиенти во САД, Блискиот Исток, Европа и Австралија. Првите распоредувања во САД треба да започнат во четвртиот квартал 2021 година, со пошироко глобално засилување во текот на 2022 година.
Платформата EVx е кула за кран со шест краци, дизајнирана да се полни со обновлива енергија. Подигнува големи тули со помош на електрични мотори, а со тоа создава гравитациона енергија. Кога електричната енергија треба да се испразни назад во мрежата, тулите се спуштаат, собирајќи ја кинетичката енергија.
Има нула деградација во капацитетот за складирање на подигнатите композитни блокови, што може да остане во подигната положба неограничен временски период.
Energy Vault изјави дека композитните блокови се направени од локални материјали, како и материјали инаку наменети за депонии или согорувачи, вклучително и рециклиран пепел од јаглен, отпад од рударски операции и сечила на ветерни турбини.
Во 2020 година, Energy Vault го имаше првото распоредување на својот систем за складирање енергија во комерцијални размери и ја лансираше новата EVX платформа минатиот април.
Кулата EVx се карактеризира со 80-85% ефикасност и над 35 години технички живот.
Има скалабилен модуларен дизајн до повеќе гигават-часови во капацитет за складирање.
Компанијата тврди дека нејзината технологија може економски да служи и за апликации со поголема моќност и пократко траење со помошни услуги од 2 до 4 часа, а исто така може да опслужува барања за подолго траење од 5 до 24 часа или повеќе.
Со оглед на тоа што глобалното снабдување со литиум се смета за ограничување и, според администрацијата на Бајден, прашање за национална безбедност, се преземаат алтернативни мерки за да се најдат начини за складирање на сончева и ветерна енергија.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *