Систем за ладење без електрична енергија користи само сончева светлина и солена вода

Published by Zoran Mitreski on

Многу топли и суви региони на планетата во голема мера имаат потреба од ефикасни системи за ладење поради климатските промени, но не секоја заедница може да пристапи до електрична енергија за климатизација и ладење.
Затоа, Универзитетот за наука и технологија на Саудиска Арабија, Абдула (КАУСТ) се зафати да развие ефикасен систем за ладење кој работи без употреба на електрична енергија.
Нов, едноставен систем за ладење базиран на сончева енергија и ефект на ладење од испарување на солена вода, што може да се користи за ладење во топли региони со ограничен пристап до електрична енергија.

Тимот дизајнираше двостепен систем за ладење и регенерација, кој нема електрични компоненти. Го користи моќниот ефект на ладење што се јавува кога одредени соли се раствораат во вода. Ова значи дека ако се додаде сол во топла вода, таа вода брзо се лади додека се раствора солта. По секој циклус на ладење, системот користи сончева енергија за да испари водата и да ја обнови солта, подготвена за повторна употреба.
По извесно експериментирање со различни видови сол, амониум нитрат (NH4NO3) се покажа како најистакнат компонент, со моќност на ладење повеќе од четири пати поголема од неговиот најблизок конкурент, амониум хлорид (NH4Cl). Исклучителната моќ на ладење на амониум нитрат може да се припише на неговата висока растворливост. Друга предност на оваа сол е тоа што е прилично ефтин и веќе е широко користен како ѓубриво.

Едноставниот систем за ладење поттикнат од зафаќање на пасивна сончева енергија може да обезбеди ефтино ладење на храната и ладење на просторот за живеење за сиромашните заедници без пристап до електричната мрежа.

Во лабораториските тестови, тимот покажа како дизајнираниот систем за ладење има добар потенцијал за апликација за складирање храна. Кога солта постепено се растворала во вода во метална чаша сместена во кутија од полистиренска пена, температурата на чашата паднала од собна температура на околу 3,6 степени Целзиусови за околу 20 минути и останала под 15 степени целзиусови повеќе од 15 часа.
Дополнително, откако солениот раствор достигна собна температура, тимот користеше сончева енергија за испарување на водата со помош на нарачан 3Д соларен регенератор во форма на чаша. Чашата е направена од материјал дизајниран да апсорбира што е можно поголем дел од сончевиот спектар. Како што испарува водата, кристалите NH4NO3 преминаа кон надворешниот ѕид на чашата. Кристализираната сол може да се собере автоматски, што претставува складирана форма на сончева енергија, подготвена за повторно користење за ладење кога е потребно.

Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи

Контакт: 075 480 380
[email protected]

www.efixelectrical.com.mk

Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *