ШЕЛ ЕНЕРЏИ и ХЕМИКАЛС ПАРК од Рајнланд започнаа со работа со најголемиот електролизатор за зелен хидроген во Европа

Published by Zoran Mitreski on

Проектот е дел од европскиот конзорциум Refhyne и има финансирање од Европската комисија.
Финансирањето на проектот од Европската комисија дојде од заедничкото претпријатие за горивни ќелии и водород (FCH JU). Сега, кога електролизерот на зелени хидрогени работи целосно, тој стана првиот од ваков вид што ја користи PEM технологијата во оваа скала во рамките на рафинерија во Европа. Ова е само една фаза од многу поголем проект. Намерата е да се прошири капацитетот на електролизаторот, со веќе во тек планови за негово доведување од сегашните 10 мегавати на 100 мегавати.
Објектот од 100 мегавати ќе се наоѓа во близина на Келн на локацијата Рајнланд.
Таму, Шел Енерџи исто така планира да произведе одржливо авијациско гориво (САФ) со употреба на биомаса и обновлива енергија. Проектот во моментов развива и постројка за течен обновлив природен гас (био-ТНГ).
„Овој проект демонстрира нов вид на енергетска иднина и модел на производство на помалку јаглеродна енергија што може да се реплицира ширум светот“, рече Хуиберт Вигевено, еден од директорите на Шел.
Шел се обврза на целта од 2050 година за постигнување нето-нула емисии во својот енергетски бизнис. Како компонента на стратегијата на „Shell’s Powering Progress“ – во која спаѓа и зелениот водород, енергетскиот гигант има намера да го прошири производството на рафинеријата во пет централни енергетски и хемиски паркови. Како резултат, до 2030 година компанијата ќе го намали своето традиционално производство на гориво за 55 проценти. Новата оперативна централа ќе се користи за производство на до 1.300 тони зелен водород на годишно ниво.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *