Само за неколку минути нанофиберната мембрана ја прави морската вода чиста за пиење

Published by Zoran Mitreski on

Безбедна и лесно достапна вода е важна за јавното здравје, без разлика дали се користи за пиење, домашна употреба, производство на храна или рекреативни цели. И покрај огромното количество вода на Земјата, само 2,5% од истата е слатка вода, а околу 785 милиони луѓе немаат чист извор на вода за пиење. Десолинизацијата на морската вода може да биде витална технологија за задоволување на потребите за вода за пиење во светот.
Корејските инженери развија нова техника за одсолување која трае само неколку минути за да се направи морската вода во состојба да се пие. Тие користеа нов процес на дестилација на нанофиберната мембрана што може да ја десолинира водата со 99,99% ефикасност.
Инженерите веруваат дека комерцијализирањето на таквата технологија може да му помогне на човештвото да се справи со недостигот на свежа вода за пиење во иднина.
Инженерите на Корејскиот институт за градежништво и градежна технологија (KICT) развија ко-аксијални мембрани од нано-влакна со електроампун, произведени од алтернативна нано-технологија.
Коаксијалната техника на електро-вртење е една од најповолните и едноставни опции за мембрани со тродимензионални хиерархиски структури. Во научна смисла, инженерите користеле поли (винилиден флуорид-ко-хексафлуоропропилен) како јадро и силициум-аерогел мешани со мала концентрација на полимерот како обвивка за да произведат композитна мембрана со суперхидрофобна површина.
За време на тестовите, тимот беше во состојба да одржи стабилна дестилација на мембраната 30 дена. За време на тие 30 дена, нанофиберната мембрана одржува процент од 99,99% во отфрлањето на солта.
Во моментов, главниот метод за одсолување на морската вода е обратна осмоза. Овој пристап се користи во приближно 20.000 специјализирани фабрики ширум светот. За жал, обратната осмоза користи огромна количина на енергија, а при процесот на варење на вода на овој начин се создава штетен отпад, кој обично се испушта назад во морето или океанот.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *