САД безжично емитува 1,6 kW моќ на километар користејќи микробранови

Published by Zoran Mitreski on

Во она што го опишува како најзначајната демонстрација од ваков вид во половина век, Американската поморска истражувачка лабораторија (NRL) емитуваше моќност од 1,6 kW на растојание од еден километар со помош на микробранов зрак на истражувачкото поле на американската армија во Мериленд.
Идејата за пренос на енергија на долги растојанија без жици постои повеќе од еден век.
До 1970-тите, технологијата беше доволно зрела за да ја направи клучна компонента во концептот на американскиот физичар Џерард К. О’Нил, кој предложи да се основаат вселенски колонии за изградба на огромни станици за соларни колектори за да се врати енергијата назад кон Земјата.
Принципот е доволно едноставен. Електричната енергија се претвора во микробранови, кои потоа се фокусираат во тесен зрак на приемник составен од оние што се нарекуваат ректени елементи. Ова се многу едноставни компоненти кои се состојат од диполна антена со х-бенд со RF диода. Кога микробрановите удираат во ректената, елементите генерираат еднонасочна струја.
Користејќи микробранов зрак од 10 GHz, SCOPE-M е поставен на две локации. Првиот беше истражувачкото поле на американската армија во Blossom Point, Meryland, а вториот беше во предавателот Haystack Ultra Wideband Satellite Imaging Radar (HUSIR) во MIT, Massachusetts. Фреквенцијата беше избрана затоа што не само што можеше да свети дури и при силен дожд со губење на моќноста под пет проценти, туку е безбедно да се користи и според меѓународните стандарди во присуство на птици, животни и луѓе.
Во тестовите во Мериленд, зракот работеше со ефикасност од 60 проценти. Тестот во Масачусетс не го достигна истиот врв на моќност, но имаше повисоко просечно ниво на моќност, така што беше испорачана повеќе енергија.
Технологијата SCOPE-M еден ден може да се користи за пренос на енергија на Земјата или од големи орбитални соларни централи за да се обезбеди електрична енергија до националните мрежи 24 часа на ден, 365 дена во годината.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *