Рускиот нафтен гигант Лукоил нарачува соларен парк од 20 MW

Published by Zoran Mitreski on

Рускиот снабдувач на нафта и гас, Лукоил го пушти во употреба својот прв соларен парк со моќност од 10 MW во Русија во 2018 година. Таа централа се наоѓа во рафинеријата „Волгоград“ на Лукоил, на парцели што не се вклучени во производствениот циклус.
Лукоил го приклучува и својот втор 20 MW соларен парк, во јужниот регион на Русија во Волгоград, со PV модули обезбедени од руската компанија „Хевел солар“.
Фотоволтаичната постројка опфаќа 60.000 поликристални модули со излезна моќност од 330 – 335 W. Овој проект ќе го снабди својот капацитет на пазарот на големо со електрична енергија и капацитет по специјална цена според 15-годишен договор.
Објектот се наоѓа на локација од рафинеријата за нафта што се простира на 17 неискористени парцели со вкупна површина од 50 хектари.
Нафтениот гигант, исто така, управува со две соларни централи со моќност од 9 MW во сопствените рафинерии во Романија и со PV-постројка од 1,3 MW во Бугарија. Проектот во Бугарија доби 12-годишен ФИТ додека фабриката во Плоешти, јужна Романија, беше изградена според шемата за зелени сертификати на земјата.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *