Првото складирање на енергија на компресиран воздух во Кина во солена пештера се поврзува со мрежата

Published by Zoran Mitreski on

Електричната станица за складирање енергија го компресира и складира амбиенталниот воздух под притисок во подземна солена пештера на мрежата во Чангжу, источна провинција Џиангсу. Кога е потребна електрична енергија, воздухот под притисок се загрева и се шири во експанзиона турбина што движи генератор кој произведува електрична енергија.
Солената пештера е формирана по минирање на подземен солен слој во областа, што е стабилно затворено место, идеално за компресирање на воздух. Солената пештера за ова складирање енергија е длабока околу 1.000 метри под земјата и има доволно простор за складирање колку 105 олимписки базени.
„Складирањето енергија значи дека го компресираме воздухот во време надвор од шпицот и го ослободуваме во време на шпиц, за да можеме да ги намалиме трошоците за електрична енергија“, рече Ксие Веивеи, заменик генерален директор на подружницата на China National Salt Industry Group Co.
„Капацитетот на ова складирање енергија достигнува 300.000 kWh електрична енергија, што е еквивалентно на потрошувачката на електрична енергија на 60.000 жители за еден ден.
„Електраната успешно поврзана со мрежата може да ни помогне да ја користиме електричната енергија поефикасно и да можеме да складираме друга обновлива енергија, како што се енергијата од ветер и PV енергија“, рече Леи Жен, главен инженер на контролниот центар на подружницата од државната мрежа во провинцијата Џиангсу.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *