Првиот систем за складирање на енергија од батерии во мрежа во Мозамбик

Published by Zoran Mitreski on

 

Ентитетот Globeleq поддржан од јавните пари на Велика Британија и Норвешка објавија финансиско затворање на соларниот проект Куамба во Мозамбик од 19 MWp, кој ќе има батериски систем од 2 MW/7 MWh, и се планира да отпочне со производство на електрична енергија во втората половина на 2022 година.

Опишан како проект од 32 милиони долари во соопштението за печатот издадено од Globeleq, објектот беше означен како проект, кој е 70% во сопственост на британската CDC Group и 30% во сопственост на норвешкото државно развојно тело Норфунд.

Globeleq, исто така, откри дека системот за батерии ќе го снабдува бизнисот E22, кој е во сопственост на шпанската енергетска компанија Alvealia Group.

Проектот Cuamba, кој ќе го изведат околу 100 работници во областа Тетереане во провинцијата Нијаса, доби заем од 19 милиони американски долари од Фондот за инфраструктура во развој на Африка, кој е финансиран од владите на Британија, Швајцарија, Шведска, Германија и Холандија.
Грант од 7 милиони американски долари обезбеден од Групата за развој на приватна инфраструктура (PIDG) ќе ја субвенционира цената што треба да ја плати државната комунална компанија Electricidade de Mocambique за електричната енергија произведена на локацијата, според 25-годишен договор за купување на електрична енергија. Грантот, исто така, ќе помогне во финансирањето на надградбите на мрежата потребни за да се приспособат на соларниот и батерискиот систем.

Развојното тело во сопственост на Обединетото Кралство ЦДЦ Груп обезбеди грант од 1 милион американски долари за да помогне во плаќањето на системот за батерии, во рамките на програмата за финансирање на јазот во одржливост, која ја обезбедува потребната поддршка за да се зајакне деловниот случај на проектите.
Шпанската компанија TSK ќе обезбеди инженерски, набавки и градежни услуги за локација опишана како „првиот систем за складирање на енергија од батерии во мрежа во Мозамбик“ од Оливија Карбало, директорка во Ninety One Ltd англо-јужноафриканскиот бизнис за управување со средства, кој управува со развојната инфраструктура во Африканскиот Фонд.

Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи

Контакт: 075 480 380
[email protected]

www.efixelectrical.com.mk

Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *