Првиот паметен град изграден во шума

Published by admin on

Фирмата за архитектура и дизајн „Стефано Боери Архитети“ со седиште во Милано претстави иновативни дизајни за паметен град внесен во природа во Канкун, Мексико, кој ќе служи како модел за еластично и одржливо урбанистичко планирање.
Создаден за текстилен конгломерат со седиште во Хондурас и развој на недвижнини Групо Карим, ‘Smart Forest City – Cancun’ е предложена алтернатива на плановите за трговска област во регионот.
Главниот план би реконструирал површина од 557 хектари, која моментално се користи како каменолом за песок за хотели – и ќе создаде развој со мешана употреба, што ќе биде целосно самостоен со храна и енергија.
Во предложениот Паметен шума-град – Канкун би биле сместени 130.000 жители, како и 7.500.000 растенија од 400 различни видови избрани од ботаничарот и пејзаж архитект Лаури Гати.
Повеќе од 200 000 дрвја ќе бидат засадени за да се создаде сооднос од 2,3 дрвја по жител, додека остатокот од вегетацијата ќе биде претежно грмушки, зелени покриви и вертикални градини. „Благодарение на новите јавни паркови, приватни градини, зелените покриви и на зелените фасади, областите што навистина се опфатени ќе бидат вратени во природата преку совршен баланс помеѓу количината на зелени површини и површините на објектите“.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *