Првиот индустриски капацитет во светот за производство на култивирано месо

Published by Zoran Mitreski on

Месото одгледувано во лаборатории веќе долго време не е само научна фантастика, туку реалност. Веќе не мора да се убиваат животни за да можеме да јадеме месо.
Идната технологија за месо, водечка компанија во индустријата, која развива иновативна технологија за производство на култивирано месо, го отвори првиот објект за индустриско месо. Компанијата произведува 500 килограми култивирани производи на ден, што е еквивалентно на 5.000 хамбургери.
Компанијата работи на создавање на услови за поодржлива иднина. Целиот процес на производство на компанијата создава помалку 80% емисии на стакленички гасови, троши 99% помалку земја и 96% помалку свежа вода отколку традиционалното производство на месо. Претходно, беше потребно да се убие животно за да се добие месо – благодарение на новите технологии, повеќе нема да биде потребно колење на животни.
Отворањето на овој објект означува огромен чекор на патот кон иднината на месните технологии кон пазарот, обидувајќи се како добавувач да ги донесе нивните производи на полиците во трговската мрежа до 2022 година – вели Ром Кшук, извршен директор на „Идни Месни Технологии“. Компанијата произведува неколку видови на култивирани месни производи во замена за пилешко, свинско и јагнешко месо. Месото се произведува без употреба на животински серум или генетска модификација. Во блиска иднина, исто така ќе произведуваат и култивирано говедско месо. Компанијата има единствена платформа што овозможува циклусите на производство да бидат 20 пати побрзи отколку во традиционалното одгледување на животни.
Откако покажаа дека култивираното месо може да достигне паритет на трошоците многу побрзо отколку што се очекуваше на пазарот, овој производствен капацитет е вистинскиот менувач на игри, вели професорот Јаков Нахмиас, основач и научен службеник на Future Meat Technologies, кој воедно изјавува дека нивната цел е да го направат култивираното месо пријатно за секого, истовремено осигурувајќи дека произведуваат вкусна храна која е здрава и одржлива, помагајќи да се обезбеди иднината на идните генерации.
Future Meat Technologies е прехранбена технолошка компанија која развива дистрибутивна платформа за ефикасно месно производство без ГМО од животински клетки, без потреба за одгледување или колење на животни. Производите се наменети да ги исполнуваат барањата на протеини и други важни хранливи материи. Технологијата се базира на наградуваната работа на проф. Јаков Нахмиас на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим.
Основано во 2018 година, седиштето на фирмата се наоѓа во Реховит, Израел.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *