Првата вертикална бифацијална соларна централа во Франција

Published by Zoran Mitreski on

Француската енергетска компанија Compagnie Nationale du Rhône размислува за распоредување на вертикални PV инсталации долж 400 километри од своите насипи. Првиот проект од 104 kW беше распореден на насипот Саблон, во одделот Изер, кој го гледа како можност за развој на вертикални фотоволтаици од големи размери.
Оваа технологија овозможува да се зголеми вредноста на земјиштето што веќе се користи, а притоа да се зачуваат неговите други намени. Но, тоа вклучува и многу технички предизвици, како што се должината на кабелот и загубите од отпор.
Како дел од својата иновативна програма „Photovoltaïque Grand Linéaire“, CNR првично распоредува три пилот проекти со цел да ја демонстрира техничката и економската исплатливост на овие паркови кои можат да бидат долги неколку десетици километри.
Во фаза на развој од 2017 година, првиот пилот-објект беше пуштен во употреба овој декември на насипот Саблон, во одделот Изер. Системот од 104 kW беше инсталиран на над 350 метри покрај канал. Се потпира на двофацијални PV панели поставени на системи за монтирање со висина од 3 метри.
Паркот нема да биде ограден и до панелите ќе може да се пристапи блиску, што ќе ја претстави помасовната интеграција на соларните фотоволтаици за други видови намени, како што се електрични возила, огради на патишта или фасади на згради, меѓу другото.
Вториот демонстратор ќе се состои од систем долг 1,5 км инсталиран на дел од насипот ВиаРона, кој минува покрај реката Рона, при што панелите ќе бидат ориентирани исток-запад. Изградбата се очекува да започне во 2023 година. Особено, тоа ќе овозможи тестирање на иновативни уреди за евакуација на енергија наменети за намалување на загубите на енергија поради транспортот во електричните кабли.
Третиот, со должина од 10 до 20 километри, треба да го види светлото на денот во 2025 година. Тоа ќе биде првиот целосен демонстратор на голем линеарен фотоволтаичен парк.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *