Првата постројка во светот за десолинација во светот за вода за пиење

Published by Zoran Mitreski on

Ова е одлична вест со оглед на тоа што половина од светската популација ќе биде без соодветна вода за пиење до 2025 година.
Непрофитната организација наречена „Give Power“ ја инсталираше првата фабрика за дезинсекција со соларно напојување во Кенија.
Фабриката обезбедува 75.000 литри чиста вода за пиење дневно, што е доволно за 35.000 луѓе.
Луѓето се обидуваа да ја десолинираат океанската вода со илјадници години, но до сега процесот беше премногу енергетски скап.
Но, сега, благодарение на супер ефикасните соларни панели и батерии на Тесла, можеме да ја искористиме бесконечната моќ на сонцето за да ја завршиме работата во корист на човештвото.
„Треба да се пронајде начин за извлекување и преработка на водата од океанот, на одржлив начин“, изјави претседателот на „Give Power – Hayes Barnard“ за „Business Insider“.
Барнард се надева дека ќе отвори слични постројки ширум светот за да помогне во претстојната глобална криза со вода.
Половина од светската популација се очекува да живее во подрачја со недостаток на вода до 2025 година.
Веќе денес, на глобално ниво, едно од три лица немаат пристап до безбедна вода за пиење.
На локалното население водата за пиење им се наплаќа по цена од 0.13 денари за 1 литар, цена која вреди за луѓето кои умираат од откажување на бубрезите од пиење загадена солена вода.
Приморскиот град Киунга доживеа страшна комбинација од суша и покачување на нивото на морето во последните пет години, предизвикувајќи луѓето да бидат приморани да пијат загадена вода од бунарите со солена вода, така да „Give Power“ се надева дека локалното население ќе направи соодветна активност за транспорт на вода до локалните училишта, болници и соседните села.
Со 0.13 денари за литар, системот со вредност од 500.000 USD се очекува да се исплати сам од себе во рок од пет години. Организацијата планира да ги искористи тие пари за да изгради друга фабрика, а со парите од таа фабрика да се изгради трета и така натаму.
Се верува дека трошоците за изградба на ваков систем ќе се намалат на 100.000 УСД во следниве неколку години.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *