Првата планинска соларна фарма во светот е 50% поефикасна

Published by Zoran Mitreski on

Постојат одредени предности во поставувањето соларни панели на толку големи височини.
Истражувачите ширум светот се свртуваат кон иновативни методи за беспрекорно вклопување на технологијата за обновлива енергија во простори што веќе служат за друга цел, намалувајќи ја потребата да се издвојат хектари земја за технологии како што се соларните фарми.
Еден од најновите примери доаѓа од Романде Енерџи, кој изгради пловечка соларна фарма на резервоар среде швајцарските Алпи.
Проектот неодамна ја освои наградата Швајцарскиот Watt d’Or, за најдобар во иновациите во обновлива енергија 2020. Соларната фарма се наоѓа на надморска височина од 1.800 метри на акумулацијата Лак де Тулс во Вале, Швајцарија, која веќе служи како хидроцентрала.
Соларната фарма е изградена од 36 пловечки пловни објекти и повеќе од 2.000 квадратни метри соларни панели.
Придобивката од постоењето на соларни панели на толку голема надморска височина е дека сончевото зрачење е посилно. Во планинскиот регион, зимските месеци го опкружуваат резервоарот со снег, што служи и за рефлектирање на сончевата светлина кон панелите.
Романде Енерџи рече дека соларните панели собираат до 50 проценти повеќе енергија отколку соларните фарми на помала надморска височина. Гијом Фукс, водачот на проектот, за Еуроњуз изјави дека пилот-проектот произведува приближно 800 мегават часови производство годишно – приближно потреба од 225 домаќинства.
Проектот поминува низ двегодишен пробен период, за време на кој истражувачите ќе го анализираат системот за да видат дали е одржлив во поголеми размери и дали може да се удвои на други резервоари низ светот.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *