Првата хибридна локомотива на горивни ќелии

Published by admin on

Кина штотуку го објави завршувањето на развојот и производството на својот прв хибриден воз на горивни ќелии. Локомотивата штотуку излезе од производствената линија на крајот на минатата недела која привлече голем медиумски интерес.
Новата хибридна локомотива на горивни ќелии е означена како суштински чекор напред во употребата на водородно гориво во земјата.
Покрај тоа, сите индикации покажуваат дека ова е само првиот потег во многу пошироката стратегија за пошироко користење на H2 во кинескиот транспорт, меѓу другите индустрии и сектори.
Новосоздадениот воз го дизајнираше CRRC Datong Electric компанија за конструкција на локомотиви. Таа може да се пофали со умерена брзина од 80 км на час и континуирана моќност од 700 kW. Исто така, нуди импресивни 24,5 часа континуирано работење од целосно гориво на водород.
Податоците за тестирање покажуваат дека ефиксаноста на енергетската конверзија на водородните горивни ќелии е значително поголема од онаа на традиционалните единици со внатрешно согорување – рече заменик генералниот директор на ЦРРЦ Датонг и главен инженер Мингјуан.
Според експертите цитирани во извештајот на Глобал Тајмс, хибридните локомотиви напојувани од водород не само што се далеку поевтини и можат да се пофалат со полесно и поедноставно одржување, туку се и особено еколошки. Причината за овој последен фактор е што единствената емисија што ја произведуваат со употреба на Н2 како гориво е вода, за разлика од стакленичките гасови кои произведуваат јаглерод диоксид (СО2).
Како важна чиста енергија, употребата на водородно гориво во областа на транспортот е важна индустриска насока. Во моментот хибридниот воз на горивни ќелии е само еден од многуте видови на возила што се развиваат да користат водород, како и производството на кинеските трамваи, автомобили, тешки машини и воздушни летала.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *