Првата фабрика за батерии LFP во Европа ќе биде изградена во Србија

Published by Zoran Mitreski on

ElevenEs разви сопствена технологија на литиум железо фосфат (LFP) за батерии за електрични автомобили, автобуси, камиони, вилушкари, други индустриски возила и системи за складирање енергија. Со поддршка од фондовите на ЕУ, ќе ја изгради првата европска фабрика од тој вид во Суботица, со цел да достигне капацитет од 16 GWh годишно.
До 2030 година, на Европа ќе и требаат 14 пати повеќе батерии отколку што произведува денес. Побарувачката е поттикната од растот на електричната мобилност и пазарот за складирање енергија, што бара батерии за стабилизирање на енергетските системи, особено со оглед на зголемениот удел во обновливата енергија.
Литиум-железо-фосфатните батерии (LFP), кои ги комбинираат предностите на долгиот век на траење, достапноста и безбедноста, добиваат сè посилна позиција на брзорастечкиот пазар на батерии. Тие не содржат кобалт, никел и други тешко достапни материјали.
„LFP-клетките траат повеќе од двојно подолго од конкурентните хемикалии, тие можат да се полнат до 6.000 пати, да се полнат побрзо, може постојано да се полнат до 100% состојба на полнење и практично да не предизвикуваат пожари во ЕВ. Згора на тоа, тие чинат значително помалку. Тоа е најпопуларниот избор во Кина денес, која сеуште е глобален лидер во технологијата на батерии “, вели Немања Микач, основач и извршен директор на ElevenEs.
До 2023 година, фабриката ElevenEs ќе може да произведува LFP ќелии со вкупен проценет годишен капацитет од 300 MWh. Изградбата на 100% обновлива енергија на 8 GWh централа во Суботица ќе започне во 2024 година.
Подоцна ќе биде проширен на капацитет од 16 GWh – доволно за опремување на повеќе од 300.000 електрични возила (BEV) со батерии секоја година. Компанијата откри дека има намера да вработи до 2.000 луѓе. Друга клучна предност е фактот што објектот е исто така многу блиску до долината Јадар, најголемото наоѓалиште на литиум во Европа.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *