Прв криогенски проект за долгорочно складирање на енергија во Латинска Америка

Published by Zoran Mitreski on

Highview Enlasa, заедничко вложување помеѓу Highview Power и Energía Latina S.A., го развива првиот проект за складирање на енергија со долг рок на течен воздух во Чиле.
Оваа CryoBattery од 50 MW / 500 MWh (10 часа), што претставува проценета инвестиција од 150 милиони УСД, ќе се наоѓа во Диего де Алмагро во регионот Атакама. Со едно од највисоките нивоа на сончево зрачење во светот, регионот Атакама има потенцијал да произведува електрична енергија за сите потреби на Чиле. Со спарување на соларна енергија и складирање на криогена енергија, Чиле може да има корист од 24/7, 100% обновлива енергија.
Проектот во моментов е во фаза на пред-физибилити инженеринг и е планирано да влезе во обработка на животната средина во август оваа година. Изградбата се проценува дека ќе започне во втората половина на 2023 година.
“Целта на нашата компанија е да ја направи оваа иновативна технологија достапна на пазарот и на сите чинители во електричниот и рударскиот сектор. Овие постројки можат да ги заменат традиционалните постројки за јаглен, што ќе ни помогне да придонесеме за забрзување на процесот на декарбонизација во Чиле и за борба против климатските промени “, рече Фернандо дел Сол, претседател на Хајвју Еласа.
Технологијата за складирање на криогенична енергија на Highview Power користи втечнување на воздухот, во кое амбиенталниот воздух се лади и се претвора во течност на -196 ° C.
Течниот воздух се складира при низок притисок, а подоцна се загрева и се шири за да движи турбина која генерира енергија. Тоа е единственото долгорочно решение за складирање на енергија, достапно денес, што може да се прифати и може да понуди повеќе гигават-часови (недели) складирање.
Централите за складирање на енергија на криогената енергија на Highview Power нудат вредни можности, вклучувајќи контрола на напон, балансирање на мрежата и синхрона инерција кои им овозможуваат на операторите на мрежата флексибилност да управуваат со енергетските услуги независно.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *