Производството на енергија од фосилни горива придонесува за стотици илјади предвремени смртни случаи во светот секоја година

Published by Zoran Mitreski on

При согорувањето на јаглен се исфрла јаглерод во атмосферата и предизвикува загадување на воздухот што е опасно да се дише.
„Со намалувањето на употребата на јаглен во последната деценија, имаше голем пад на здравствените влијанија на емисиите од електрани на јаглен и од јаглен во индустријата. Така, тоа не е изненадување “, вели Џонатан Буонокоре од Харвард Т.Х. Шан – школа за јавно здравје.
Но, тој вели дека јагленот не е единствениот извор на енергија што има сериозни здравствени влијанија. Согорувањето на природен гас, биомаса, дрво и нафта, исто така, ослободува штетно загадување на воздухот.
Неговиот тим користеше модели за да процени колку предвремени смртни случаи се поврзани со согорување на секој тип на гориво во електрани, индустриски капацитети, бизниси и домови.
Истражувачите откриле дека смртните случаи поврзани со јагленот драстично се намалиле во текот на изминатата деценија, но загадувањето од овие други горива сеуште придонесува за стотици илјади предвремени смртни случаи во светот секоја година.
Така, согорувањето помалку јаглен е корисно, но Буонокоре вели дека за да се подобри здравјето, луѓето треба да ја елиминираат употребата на фосилните горива за согорување. И тоа бара префрлување на извори на енергија, како што се сончева, ветерна, хидро или геотермална, кои не се штетни за климата или белите дробови на луѓето.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *