Производство на соларни ќелии за 1.5 пати побрзо со ротирачко печатење

Published by Zoran Mitreski on

Заедно со индустриските партнери, Fraunhofer ISE разви ново решение за метализација на соларни ќелии. Со новиот процес на печатење, овој процес е побрз за фактор 1,5.
Заедно со системите за автоматизација Asys, Fraunhofer ISE разви нов производствен систем кој произведува соларни ќелии 1,5 пати побрзо. Централната иновација е метализацијата на соларните ќелии. Ова е затоа што собирниците и решетките на ќелиите се нанесуваат на соларната ќелија со печатење на екран. Во новата линија, програмерите го заменија процесот на печатење со рамно лежиште, кој беше вообичаен до сега, со ротационо печатење на екран и процес на флексографско печатење.
Со новата линија, програмерите и истражувачите можеа да ги метализираат соларните ќелии за време на циклус од само 0,6 секунди по ќелија. „Метализацијата со печатење на екран е ограничена од процесот на пропусната моќ од тековно околу 0,9 секунди по соларна ќелија и трака“, вели Флоријан Клемент, раководител на Одделот за технологија на производство – структурирање и метализација во Fraunhofer ISE, во споредба со претходниот процес. „Така, печатењето е тесно грло во процесот на производство на силиконски соларни ќелии, а исто така и во процесот на обложување“, објаснува тој, осврнувајќи се на другите можни примени.
Ова е затоа што ротационото печатење на екранот е исто така погодно за метализација и на други електронски компоненти што се користат во електрониката, меѓу другото.
Со цел да се постигне целната брзина на печатење, истражувачите заедно со швајцарскиот производител на машини Gallus Ferd. Rüesch, подружница на Heidelberger Druckmaschinen, разви нов транспортен систем со висока пропусна моќ. Наполитанките се ставаат во таканаречените шатлови и се транспортираат низ системот со голема брзина и прецизност, притоа прецизно обложени со ултра фини структури.
Дали тоа би значело и поевтинување на соларните модули на глобалниот пазар.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *