Приватните и индустриските покриви во Индија ќе распоредат 1.875 MW соларна енергија во 2021

Published by Zoran Mitreski on

Според новиот извештај, комерцијалниот и индустрискиот сектор во Индија ќе ги зголемат своите соларни распоредувања на покривите за 47% на годишно ниво, со двостраните површини и големите модули со голема моќност, кои нудат ефективна поддршка за намалување на трошоците за електрична енергија.
Индија би можела да додаде 1.875 мегавати (MW) нов соларен капацитет на покривите во комерцијалниот и индустрискиот сегмент во 2021 година, што претставува зголемување од 47% во однос на претходната година, според новиот извештај на Институтот за енергетска економија и финансиска анализа (ИЕЕФА) и ЈМК Истражување.
Од 2020 година, Индија распореди соларен капацитет на покривите од 7.920 MW, со најмалку 75% од инсталациите направени во комерцијалниот и индустрискиот сегмент.
Новата стапка на инсталација на покривите во комерцијалниот и индустрискиот сегмент беше погодена во 2020 година поради пандемијата „Ковид“. Сепак, распоредувањето се очекува да се врати оваа година, бидејќи новата генерација технологии ги прави соларните покриви на покривот уште поисплатливи за корпорациите кои сакаат да ги намалат трошоците за електрична енергија.
„Пандемијата ја зголеми чувствителноста на цените на потрошувачите за C&I кои веќе плаќаат повисоки тарифи за да ги субвенционираат потрошувачите во земјоделството и живеалиштата. Заштедата на трошоците за електрична енергија е апсолутно критична за нив “.
„Цените на соларниот модул и батериите веќе се намалени, и со новата владина шема за производство поврзано со поттик и за зајакнување на домашното производство на соларна енергија, цените на соларната технологија се очекува да се намалат уште повеќе“, рече Гарг.
Други фактори што се очекува да го зголемат навлегувањето на сончевата енергија на покривите кај потрошувачите на C&I се подостапни опции за финансирање и корпорациите кои сакаат да се префрлат на 100% обновлива енергија за да ги исполнат своите обврски RE100.
Mодулите со голема моќност (400+/500+Wp) ги оптимизираат трошоците и го максимизираат излезот (kWh/m2), особено за локации со ограничувања на просторот.
Складирање со помош на батерии, интеграција на соларна ФВ со станици за полнење електрични возила (ЕВ) и фотоволтаици вградени во зградите се исто така трендови што го забрзуваат овој развој, кој успешно ќе ги замени дизел-моторите, кои претставуваат 90 GW агрегат капацитет во апликациите во Индија.
„Владините иницијативи за политика веќе го поттикнуваат усвојувањето на електрични возила“, рече Кајпер. „Комбинацијата на соларни покриви со складирање и ЕВ е економично решение“.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *