Придобивките од сончевата енергија немаат граници

Published by Zoran Mitreski on

Со оглед на тоа што три милијарди луѓе ширум светот сè уште се принудени да ја готват храната на отворен оган, една американска организација промовира стара соларна технологија за да одговори на овој предизвик.
„Видовме неверојатен напредок во препознавањето на готвењето како тема во справувањето со климатските промени“, рече Кејтлин Хјуз, извршен директор на Solar Cookers International, за време на презентацијата за време на климатскиот самит COP 26 минатиот месец. Не само што готвењето на отворен оган има значителни здравствени влијанија за претежно жени и деца, туку просечната печка за готвење согорува еден тон дрва секоја година.
Мисијата на SCI е да промовира соларни шпорети и ја искористи можноста во Глазгов да ги охрабри националните влади да го вклучат готвењето во нивните национални определени придонеси според Парискиот договор. Во моментов, од 194 земји, само 66 спомнуваат готвење или шпорети, вклучително и 23 кои ја наведуваат потребата од користење горива што не испуштаат штетни гасови, но само Сомалија конкретно ја споменува вредноста на соларните шпорети.
Solar Cookers International неодамна ја доби наградата Keeling Curve – именувана по познатиот график за следење на акумулацијата на CO2 во атмосферата на Земјата – за неговата работа во бегалскиот камп Какума во северна Кенија. Станарите во кампот добиваат доволно храна, но не и доволно дрва за да ја зготват таа храна, рече директорот на науката SCI, Алан Бигелоу и како резултат на тоа е дека семејствата мора да ја заменат својата храна за повеќе дрва.
Користењето на соларен шпорет во средина со изобилство на сонце нуди голем број придобивки, вклучително и помала интеракција со други луѓе во време на глобална пандемија. Луѓето исто така можат да користат соларни шпорети за да ја пастеризираат водата за да ја направат безбедна за пиење или да ја исушат и зачуваат храната.
Има повеќе од четири милиони соларни шпорети ширум светот, проценува SCI, давајќи директна корист за 14 милиони луѓе. Тие, исто така, ќе ги намалат емисиите на јаглерод диоксид за 30 милиони тони во текот на животниот век на единиците, велат од организацијата.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *