Преструктуирање на главните играчи за производство на енергија

Published by admin on

Австралиско пристаниште Гладстон, ќе биде домаќин на масивни PV-системи и постројка за водород. Еко енергетскиот свет со седиште во Лондон планира во Австралија да комбинира соларен проект од 300 MW, 200 MW хидроцентрала и 100 MW складирање на енергија со цел да извезува зелен водород на глобалниот пазар.
Еко енергетскиот свет (ЕЕВ) со седиште во Лондон ги објави плановите за 385,4 милиони долари соларна зелена хидроцентрала во Гладстон, Австралија. EEW, кој веќе развива соларен проект со моќност од 300 MW во Рагланд, Квинсленд, планира да ја комбинира PV фабриката со голем проект за зелен водород.
Гладстон, традиционален центар за јаглен и гас, е на пат да стане зелена водородна мека, со неколку амбициозни проекти кои веќе се во фаза, вклучувајќи го и предложениот индустриски комплекс на Водородна програма за големо производство на зелен водород и амонијак.
Објектот H2-Hub TM Gladstone ќе се гради етапно.
Овие случувања значат дека регионалниот град е на добар пат да стане еден од најголемите светски извозни центри за зелен водород.
EEW проценува дека проектот ќе може да произведува 33,000 тони зелен водород годишно.
Претседателот на EEW, Сванте Кумлин, рече дека државата Квинсленд и Гладстон се добро позиционирани стратешки да дејствуваат како главен играч во идната генерација и извоз на водород. Ова се должи на постојната инфраструктура на гасоводот, пристапот до извозното пристаниште во Гладстон и значајните соларни ресурси што го прават исклучително привлечна локација за оваа индустрија во развој.
Се повеќе земји на глобално ниво се интересираат за купување на овој енергенс од Австралија како: Кореја, Јапонија, Кина, САД итн.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *