POWERPOD Најбезбедната и најмоќната турбина на ветер дизајнирана за урбани средини

Published by Zoran Mitreski on

Стартап со седиште во Solt Lake City, Halcium, работи на PowerPod, мала ветерна турбина дизајнирана специјално за работа во градовите и урбаните средини. Според неговите креатори, таа е најмоќната, најбезбедната ветерна турбина досега.
Преносливиот PowerPod има многу пониска цена од соларните панели и може да работи многу поефикасно во области со помалку од 300 дена сонце годишно. Тоа е турбина на ветер од 1 kW која потенцијално произведува 3 пати повеќе енергија од обична турбина. Дополнителната моќност се должи на напредниот систем на сечилата во подлогата, кој ја зголемува брзината на ветерот за 40%. Исто така, нема надворешни подвижни делови, што го прави безбеден за деца, домашни миленици и диви животни (особено птиците).
Кога развиваше пренослива турбина на ветер, Халциум сакаше да создаде уред кој беспрекорно ќе се вклопи во урбаниот простор и нема да биде критикуван, како што често се случува со конвенционалните турбини на ветер во руралните области. Преносливата машина во форма и големина наликува на корпа за ѓубре. Може да се постави на вашиот покрив, ограда или на јавна зграда, камперван, едреник или која било безбедна површина за производство на електрична енегија.
Протокот на воздух се собира од надворешноста на подлогата и се фокусира на напредно кружно сечило, кое е целосно содржано во стационарната обвивка. Поради својата форма, надворешната обвивка може да го одведе ветерот од која било насока, менувајќи ги насоките, па дури и повеќе насоки одеднаш. Кога обичните турбини се во такви услови, поради големите брзини, ножевите можат многу лесно да се скршат.
Како што брзината на ветрот се зголемува со дизајнот на самиот уред, ја намалува потребата да се стави PowerPod на високи столбови, кои се скапи за монтирање и заземаат многу простор доколку се потребни жици.
PowerPod може да се користи сам по себе, приклучувајќи се во електроенергетскиот систем исто како што би биле соларните панели, за што е потребен ист тип на опрема. Ако веќе имате соларен систем, PowerPod е дизајниран за беспрекорно поврзување со постоечки систем за да обезбеди дополнителен, разновиден извор на енергија. Освен тоа, PowerPod е одличен додаток за системи надвор од мрежа, енергетски независен систем за да се диверзифицира и да не се потпирате на сончеви денови.
Системот може да се користи како на јавни места и во приватни домаќинства. На крајот може да стане удобен и брз додаток на градежните системи, овозможувајќи им да генерираат електрична енергија и да не зависат од мрежата.
Од компанијата велат дека производството се уште е во рана фаза, а во моментов бара финансиска поддршка. Технологијата на Халциум може да го револуционизира начинот на кој генерираме енергија во иднина.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *