Повеќе енергија од обновливи извори отколку од фосилни горива

Published by Zoran Mitreski on

Минатата година 38 проценти од европските електрични мрежи беа исполнети со зелена електрична енергија. Тоа беше за еден процент повеќе отколку што придонесоа фосилните електрани.
Во 2020 година учеството на обновливите извори на енергија во европската мешавина на електрична енергија се искачи на 38 проценти. Ова ги вклучува сите технологии, како што се фотоволтаици, ветерна енергија, биомаса, биогас и хидроенергија. Ова е прв пат да биде надминато учеството на електрична енергија произведена со фосилни горива. Ова е објавено од страна на „Агора енергиенд“ преку сопствените анализи, кои беа подготвени заедно со британскиот институт „Ембер“.
Ова е одлучувачка пресвртница на патот кон климатско неутрално производство на електрична енергија. Аналитичарите го припишуваат зголеменото учество на зелена електрична енергија првенствено на растот на производството на фотоволтаични и ветерни енергии, што е скоро двојно зголемено во Европа од 2015 година. Овие две технологии снабдија дури една петтина од потребната електричната енергија во ЕУ во 2020 година.
Како пионери тука се: Данска со учество од 61 процент, Ирска со 35 проценти соларна и ветерна енергија во мешавината на електрична енергија, Германија со учество од 33 проценти и Шпанија каде соларните и ветерните централи произведуваат 29 проценти од електричната енергија.
Во истиот период, производството на електрична енергија од јаглен во Европа е преполовено. Само во 2020 година, тој падна за една петтина, открија аналитичарите. Европските централи на јаглен испорачаа само 13 проценти од електричната енергија минатата година.
Индустријата за природен гас претрпе помалку опаѓање, кој снабдуваше четири проценти помалку електрична енергија во 2020 година отколку во 2019 година.
„Брзиот раст на ветерот и соларната енергија го принуди јагленот во опаѓање“, објаснува Дејв Џонс, виш аналитичар во „Ембер“. „Но, ова е само почеток, бидејќи Европа се потпира на ветерна и соларна енергија, не само за да се обезбеди постепено исфрлање на моќноста на јаглен до 2030 година, туку и за постепено исфрлање на напојување со гас, замена на деактивирани нуклеарни централи и исполнување на растечката побарувачка на електрична енергија од електрични возила, топлински пумпи и електролизатори “.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *