Потенцијал за 1.1 милион нови соларни работни места до 2030 година

Published by Zoran Mitreski on

Додека лидерите се собираат во Глазгов за COP26 за да се справат со климатската криза, SolarPower Europe го објави својот извештај за соларни работни места на ЕУ за 2021 година.
Врз основа на постоечката цел на Европската комисија од 40% обновливи извори на енергија до 2030 година, веќе можеме да очекуваме работните места на соларната енергија да се удвојат на 742.000 до крајот на деценијата.
Сепак, со цел да се реализираат обврските од Парискиот договор и постигнување на јаглеродна неутралност до 2050 година, денешниот извештај ја повикува Европската комисија да усвои цел од 45% обновливи извори на енергија до 2030 година. По оваа неопходна климатска амбиција, ова најново истражување прогнозира дека бројот на денешните работни места во ЕУ за соларна енергија ќе се зголеми тројно на 1,1 милион во текот на деценијата.
При разгледувањето на тековните услови на пазарот на труд во ЕУ за соларна енергија, студијата проценува дека соларниот сектор отвори околу 357.000 работни места во 2020 година, што е огромно зголемување од нашата проценка за 81.000 за 2016 година. На среден рок студијата предвидува создавање на 584.000 ЕУ соларни работни места до 2025 година – зголемување од 64% за пет години.
Валбурга Хеметсбергер, извршен директор на SolarPower Europe рече: „Огромните проекции за растот на соларните работни места не се изненадувачки. Ниту една друга енергетска технологија не е толку интензивна како соларната, која создава 2 до 6 пати повеќе работни места од која било друга дејност. Како најфлексибилен и најевтин извор на енергија, европскиот соларен сектор мора брзо да се шири за да ги исполни климатските цели на континентот, и затоа следи дека соларната работна сила мора брзо да се прошири. Неопходно е земјите да ја овозможат итната обука и развој на квалификувана работна сила за пополнување на овие клучни работни места“.
Системите за соларна енергија на станбени, комерцијални и индустриски покриви создаваат повеќе работни места отколку било кои други системи за јавни услуги. Во исто време, европските покриви би можеле да задоволат до 25% од енергетските потреби на континентот. Затоа, владите мора брзо да развијат стратегии за инсталирање на фотоволтаици на покривите преку кои се формира огромен потенцијал за вработување и создавање на толку неопходната електрична енергија.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *