Поефикасен начин за производство на микробиолошка храна

Published by Zoran Mitreski on

Светската популација рапидно расте, а во многу делови недостасува храна. Сепак, задоволувањето на нивните потреби само со конвенционалното земјоделство би имало огромно влијание врз животната средина. Микробите играат важна улога во производството на нашата храна и пијалоци – од сирење до пиво.
Меѓународен тим истражувачи покажа дека користењето соларни панели за производство на микробен протеин – кој е богат не само со протеини, туку и со други хранливи материи – е поодржлив, ефикасен и поеколошки од одгледување на конвенционални култури.
Методот на одгледување микроби на протеини користи сончева енергија, земја, хранливи материи и јаглерод диоксид од воздухот.
За новата студија, тим предводен од научници од Универзитетот Гетинген, моделираше големи капацитети за производство на микробиолошка храна, кои користат сончева енергија, воздух, вода и хранливи материи за одгледување микроби. Јаглерод диоксидот се зафаќа директно од воздухот и, користејќи електрична енергија што се добива од сончевите ќелии, се претвора во храна за микроби во биореактор. Според истражувачите, биомасата богата со протеини потоа се собира и се обработува во прав што може да се користи како храна за животните и луѓето.
Тимот ги анализираше потребите за енергија за секој индивидуален чекор на производство, од самиот почеток до крајниот производ, земајќи ги предвид: производство на фотоволтаична енергија, електрохемиско производство на високо-енергетска подлога за микробите, одгледување микроби, собирање и обработка на протеинот – богата биомаса.
Беа споредени неколку видови микроби и стратегии за раст со цел да се развие најефикасен метод.
Истражувачите откриле дека микробите на сончева енергија бараат само 10% од површината на земјата за секој килограм произведен протеин, во споредба со дури и најефикасната растителна култура-соја. Употребата на вода е исто така намалена, а потребата за ѓубриво е целосно отстранета. Важно е дека микробиолошките фарми исто така може да се лоцираат во региони што не се соодветни за традиционалното земјоделство, како што се пустините. Моделите дури покажаа дека системот е доволно ефикасен дури и на повисоки географски широчини каде што нема толку сончева светлина.
„Очекуваме дека микробиолошкиот протеин, исто така, ќе биде корисен како додаток на нашата исхрана, бидејќи обезбедува висококвалитетен извор на протеини составен од сите есенцијални амино киселини, како и витамини и минерали“, објаснува Доријан Легер, прв автор на студијата. „Оваа технологија има потенцијал да го поддржи производството на храна, истовремено спречувајќи штета врз животната средина. Тековните земјоделски методи придонесуваат за загадени екосистеми и исцрпени резерви на вода низ целиот свет “.
Во моментов, 30-40% од површината на Земјата се користи за земјоделство, а сепак еден од десет луѓе живее во услови на недоволна храна. Легер вели: „Интегрирањето на одгледување на микроби богати со хранливи материи со системи за обновлива енергија, како што се соларните панели, има потенцијал да произведе повеќе храна со помалку ресурси. Ова може да ослободи огромни количини земјоделско земјиште и, покрај тоа, да спречи понатамошно уништување на природните екосистеми, со што ќе даде вреден придонес за зачувување и одржливост, а истовремено ќе ја промовира достапноста на храна на глобално ниво “.
Овие резултати сугерираат дека микробиолошката храна може значително да придонесе за хранење на растечката популација и може да помогне во распределбата на идните ограничени земјишни ресурси.
Консултација, Проектирање, изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *