Подводен кабел за ветер-сончевиот комплекс од 10.5 GW во Мароко

Published by Zoran Mitreski on

Со седиште во Велика Британија, фирмата Клинкс планира со 18 милијарди фунти да изгради комплекс од обновливи извори на енергија со инсталирана ветерна и соларна моќ од 10,5 GW, поврзан со 5 GW/ 20 GW систем за складирање и да го поврзе со електричната мрежа во Велика Британија преку подводен кабел од 3,6 GW.
Проектот би се состоел од 7 GW соларен и 3,5 GW ветерен капацитет во Мароко.
Огромниот комплекс ќе биде поврзан со мрежата за напојување на Обединетото Кралство во Алвердискот, Девон и Пемброк, Велс, преку далекуводот со директна струја (HVDC) од 3,800 км, за кој инвеститорот рече дека ќе биде најдолгата моќност пренесувана преку подводен терен – преносна врска во светот.
Кабелот ќе ги премине меѓународните води и ќе поминува на океанското дно на длабочина од 700 – 3,000 метри, во територијалните води на европските земји како што се Португалија, Шпанија и Франција.
Загубите на каблите долж целиот далекувод се проценуваат помеѓу 10 и 12%, но овие се оправдани, според извршниот директор, со многу низок LCOE за соларни и ветерни централи во Мароко, што тој очекува на крајот да биде многу близу до светски рекордно ниска цена од 0,0104 USD/kWh.
Кога целосно ќе се заврши, проектот ќе обезбеди 26 TWh цврста и флексибилна моќ на Велика Британија секоја година. Проектот се очекува да генерира 7,5% од побарувачката на електрична енергија во Обединетото Кралство и значително да придонесе за нето цели на нула емисии.
Клинкс планира да ја продава енергијата на Велика Британија за цена од околу 0,067 USD / kWh. Снабдувањето со електрична енергија ќе биде слично на нуклеарното оптоварување бидејќи ќе може да испорача најмалку 8 часа за време на која било врвна побарувачка за повеќе од 363 дена во годината во мрежата на Велика Британија и да помогне во натамошното продирање на ветерната и соларната енергија која ќе допринеси за целосна декарбонизација на земјата.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *