Пловна електрана од 2 MW во Албанија

Published by Zoran Mitreski on

Првата градежна фаза на најголемиот пловечки соларен парк во Албанија, со 2 MW, е приклучена на мрежата. Целата централа се очекува да снабдува електрична енергија до крајот на годинава.
Во партнерство со Ocean Sun, норвешки сопственик и развивач на комерцијалната пловечка соларна технологија на компанијата, GCLSI е снабдувач на соларни модули за проектот од 2 MWp на резервоарот Бања, најголемиот проект од ваков вид во регионот, кој моментално е во тековна градба.
„Горди сме што нашите патентирани модули ќе играат клучна улога во овој голем пловечки соларен проект во Албанија“, рече Томас Кун Џанг, извршен претседател на GCLSI. „Соработката покажува дека производите со заштитен знак на GCLSI се високо конкурентни на глобалниот пловечки пазар“, додаде Џанг.
Проектот, со проценета вкупна инвестиција од 2 милиони евра, беше управуван од Statkraft, заедно со Ocean Sun. GCLSI учествуваше во проектот со соларни модули кои поминаа ригорозни тестирања за време на процесот на развој и се погодни за бројни услови, вклучително и продолжено потопување во морска вода, без да се загрозат перформансите.
Првата фаза на реализација на проектот опфаќа околу 1600 соларни модули со површина од близу 4.000 квадратни метри и инсталирана моќност од 0,5 MW. Електраната неодамна беше успешно пуштена во употреба и приклучена на мрежата.
Втората фаза ќе додаде вкупен капацитет од 1,5 MW, а изградбата се очекува да заврши оваа година. Откако ќе биде завршена, електраната ќе произведува обновлива енергија и ќе ја внесува електричната енергија во албанската мрежа.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *