Планирани нови 38 гигафабрики за батерии за ЕВ во Европа

Published by Zoran Mitreski on

Не можете да градите електрични возила без батерии, како што призна Елон Маск пред неколку години, кога ги објави плановите за изградба на првата од гигафабриките на Тесла.
Маск и други претприемачи проценија дека на светот ќе му требаат неколку десетици гигафабрики на батерии откако ЕВ ќе започнат да се произведуваат во сериозен волумен.
Не станува збор само за обем – географијата и политиката исто така влегуваат во игра.
Во моментов, најголемиот дел од светското производство на батерии на ЕВ е во Азија – неодржлива ситуација за владите во Северна Америка и Европа кои сакаат да промовираат усвојување на ЕВ и да создадат зелени работни места.
И, се разбира, има еколошка смисла да се произведуваат батерии што е можно поблиску до местото каде што ќе се произведуваат и продаваат возилата.
Сцената навистина се вжештува во Европа, каде владите и автомобилската индустријата извршија голем притисок за производство на батерии во своите земји. Според новиот извештај заклучно со мај 2021 година, во Европа и Велика Британија се градеа или планираа 38 гигафабрики за батерии.
Продажбата на ЕВ е подготвена за голем глобален раст, а како што известува Т & Е, силниот домашен пазар на ЕВ во Европа, веќе постоечката индустриска база и високите еколошки стандарди го ставаат континентот да биде голем дел од глобалниот пазар.
„Инвестициите во акумулатори цветаат, благодарение на рапидно растечката продажба на електрични возила низ Европа во 2020/21 година, тесно одразувајќи ги регулаторните барања, особено стандардите на ЕУ за СО2“, вели Т&Е.
Во 2020 година, T&E предвиде дека Фолксваген ќе продаде 9,6% ЕВ со цел да ги постигне целите на СО2. Конечното учество во продажбата беше 9,7%.
Од 38-те проекти, 17 имаат обезбедено финансирање досега, што претставува приближно 30 милијарди долари од вкупната инвестиција. Десет други проекти, кои претставуваат уште 16,8 милијарди долари, обезбедија делумно финансирање, а неодамна беа најавени уште 11 гигафабрики, но не го потврдија финансирањето.
Неколку проекти се во тек – компаниите што планираат изградба на погони под јавно / приватно партнерство вклучуваат Веркор во Франција, Бритишволт во Велика Британија, Италволт во Италија, Баскиволт-Набат во Шпанија и Фрејр во Норвешка.
Доколку сите 38 гигафабрики успеат да се изградат, тие би можеле да испорачаат батерии во вредност од 462 GWh до 2025 година и 1.144 GWh до 2030 година, што е доволно за напојување на над 90% од очекуваната продажба на нови возила во таа година. Според анализата на Transport & Environment, ова ќе и даде на Европа 20% удел на глобалното производство на батериски келии до 2025 година, со што ќе стане втора по големина – после Кина.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *