Пчелите, фактор за нашиот опстанок

Published by Zoran Mitreski on

За да го одбележи Светскиот ден на пчелите на ОН, Hanwha Group ја претстави првата соларна кошница во Јужна Кореја, фотонапонска соларна кошница што користи електрична енергија произведена од сончева енергија. Како што се зголемуваат штетните ефекти од климатската криза низ целиот свет, популацијата на пчели – најважните опрашувачи во светот – брзо се намалува. Преку овој проект, Hanwha има за цел да ја зголеми популацијата на пчели преку одржување стабилна средина за раст, истовремено промовирајќи ја важноста од зачувување на биолошката разновидност. Во согласност со својата визија за одржливост, Hanwha реагира на негативните ефекти од климатските промени со поттикнување на опрашување на пчелите, што го поддржува растот на дрвјата, цвеќињата и другите растенија кои ги апсорбираат емисиите на јаглерод.
Hanwha ја инсталираше соларната кошница на Корејскиот национален универзитет за земјоделство и рибарство како дел од својата пилот програма. Околу 40.000 пчели кои живеат во Сончевите кошници ќе помогнат во опрашувањето на овошните дрвја во кампусот и вегетацијата во блиските шумски области. Програмата исто така ќе собира податоци за растот и активностите на популацијата на пчелите, кои ќе се користат за едукација на студентите во кампусот и понатамошни истражувања за зачувување на пчелите.
Сончевиот салон за пчели Hanwha се состои од два дела: паметна внатрешна пчеларница која го контролира растечкото опкружување за пчелите и надворешна структура која обезбедува електрична енергија на кошницата со пчели. Соларните панели инсталирани на врвот на Соларната кошница генерираат електрична енергија што се користи за автоматско следење и контрола на температурата, влажноста, водата и храната во структурата. Кошницата содржи и паметен систем кој ги следи и контролира овие податоци преку апликација во реално време.
Приоритет на здравјето и безбедноста на инсектите сместени внатре, Сончевата кошница може да открие и присуство на стршлени, природниот непријател на медоносните пчели, со мерење и анализа на амбиенталниот звук. Кога стршлените ќе се приближат до кошницата со пчели, влезот ќе се стесни во доволно мал премин низ кој ќе можат да поминат само пчелите.
Според Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, од 100 сорти на култури кои обезбедуваат 90 отсто од светската храна, повеќе од 70 отсто се опрашуваат од пчели. Сепак, поради климатските промени, населението и разновидноста на пчелните колонии пропаѓаат во многу делови на земјината топка. Медоносните пчели се критична компонента на глобалниот екосистем, бидејќи нивното истребување може да предизвика бранувачки ефект што би довело до глобален недостиг на храна и колапс на многу екосистеми на дивиот свет. ОН проектира дека недостатокот на пчели се очекува да продолжи бидејќи сегашната популација на пчели стагнира и опаѓа. Спротивно на тоа, глобалната човечка популација се очекува да се зголеми од 7,8 милијарди во 2020 година на 11 милијарди во 2100 година, што ќе ја зголеми глобалната побарувачка за храна.
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *