Пазар на половни фотоволтаични модули од 500-600 MW годишно

Published by Zoran Mitreski on

Повторно користени ФВ модули главно се извезуваат во Африка, Блискиот исток и Југоисточна Азија, каде што не постојат доволно регулативи за животна средина и рециклирање во овие региони.
Обновливите извори треба да ги формираат столбовите на нашиот иден енергетски систем и меѓу нив фотоволтаиците (ФВ) забрзано постанаа една од најекономичните технологии за производство на енергија. Цената на електричната енергија генерирана од ФВ достигна израмнета цена на електрична енергија од 5-10 € c / kWh, што доведува до големо забрзување на неговото распоредување со над 110 GWp новоинсталирана моќност само во 2019 година. Кумулативниот инсталиран PV капацитет сега е 627 GWp и се очекува да достигне над 1 TWp до 2025 година, како што е предвидено од IEA PVPS.
На пазарот на ФВ во голема мерка доминираат кристални силиконски (c-Si) ФВ модули што претставуваат 95% од уделот на пазарот, додека модулите со тенок филм остануваат сеуште со мало производство. Тераватската ера на ФВ модули се приближува брзо и предизвикува големи прашања за управување со крајот на животот, бидејќи 5 милиони тони ФВ отпад до 2030 година е проектиран како реален. Прифаќањето на циркуларен економски модел за оваа зрела индустрија носи голема можност да бидеме сигурни дека ФВ станува еден од најодржливите извори на енергија.
Повторно користените ФВ-модули играат важна улога во пристапот на кружна економија.
Во пристапот на циркуларна економија, акциите за повторна употреба и поправка играат суштинска улога во продолжувањето на корисниот век на ФВ модули со спречување на нивно рано влегување во протокот на отпад. Бумот на фотоволтаичните инсталации започна пред 15 години, што го објаснува природниот процес на пазарот за вработување, искористувајќи го првиот бран на демонтирање. Повторната употреба на PV модулот е индустрија во зародиш со компании кои работат во неистражена и претежно нерегулирана област.
Најчесто побарувачката на овие модули доаѓа од пазарите со ниски примања.
Околу петнаесет компании во светот се активни во секторот за повторна употреба на ФВ со пазар проценет помеѓу 500 и 600 MWp годишно.
Континуираното брзо опаѓање на цените на PV модулите и брзото зголемување на ефикасноста на PV модулот (сега во опсег од 17 до 21%), покренува прашања за економската одржливост на секторот. ФВ-модули од втора рака со пониски перформанси и очекувања за целиот живот, но со повисоки финансиски ризици се најмногу барани на пазарите во земји со ниски приходи. Тука се вклучени африканските земји, но исто така и одредени региони на Блискиот исток и југо-источна Азија кои бараат екстремни нискобуџетни ФВ системи со помалку квалитетни / естетски карактеристики.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *