Партиципативно финансирање на соларни системи во Франција

Published by Zoran Mitreski on

Франција во последните неколку години доживеа големо проширување на обновливите извори на енергија. Една од тајните за нејзиниот успех е можноста граѓаните да учествуваат во нови инсталации. Подружницата на Axpo, Урбасолар, генерираше скоро 19 милиони евра преку партиципативно финансирање.
Урбасолар го става партиципативното финансирање во основата на својата стратегија за изградба на соларни централи. Им нуди на граѓаните можност да инвестираат во локални проекти.
Од почетокот на 2018 година, подружницата „Axpo“ собра 18,6 милиони евра од 4,250 инвеститори за 82 фотоволтаични централи.
И покрај пандемијата на коронавирусите, интересот за партиципативно финансирање остана голем во текот на 2020 година, собрани се 7,5 милиони евра за 25 проекти. Овие вклучуваат иницијативи во логистика и индустриски згради, фотоволтаични оранжерии, настрешници за паркирање автомобили, поранешни индустриски локалитети и поранешни области за експлоатација на јаглен.
Два успешни примери ја илустрираат различноста на овие проекти. Урбасолар изгради централа од 18 MWp на местото на некогашното воено депо во Ваас. Областа од 24 хектари снабдува електрична енергија за над 9.000 луѓе во регионот. Во друг пример, беше изграден кров над болнички паркинг во Каркасон со околу 14.000 соларни панели и моќност од 4 MWp. Во двата случаи, граѓаните беа во можност да учествуваат во инсталација на соларната настрешница на паркингот, дел од учеството беше експлицитно резервиран за вработените во болницата.
Граѓаните можат да се вклучат во активна улога во енергетската транзиција преку партиципативно финансирање додека добиваат поврат на нивната инвестиција во форма на интерес. Учесниците често вклучуваат жители во близина на фотоволтаичните постројки и вработени во соодветните инсталации.
Кристоф Сатер, раководител на обновливите извори во групацијата Axpo, е убеден во придобивките што ги носи овој пристап: „Систематското партиципативно финансирање е една од тајните на успехот зад бумот на обновливите извори на енергија во Франција. Тоа значително ја зголемува локалната прифатеност и придонесува за профитабилноста на инвестициите“.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *