Париз до Берлин за само еден час со воз

Published by Zoran Mitreski on

Хиперлупот е она што го добивате кога земате воз со магнетна левитација и го ставате во цевка без воздух. Недостатокот на отпор му овозможува на возот, во теорија, да постигне невидена брзина, концепт што се приближува сè поблиску до реалноста и може да обезбеди зелена алтернатива како со патувањето со авион на кратки релации.
Во ноември 2020 година две лица патуваа низ безвоздушна цевка со 160 км на час во пустината надвор од Лас Вегас. Ова не беше возење измислено од казино или тематски парк, тоа беше првото екипирање на екипажот со хиперлуп од компанијата Вирџин Хиперлуп.
Возењето траеше само 15 секунди, а брзините што ги постигнаа се далеку од 1200 км на час, за кои ветуваат дека еден ден ќе достигнат, но тоа претставуваше чекор напред.
Хиперлупот може да биде иднината на превозот за патувања на средна должина.
Може да се надмине брзата шина, а во исто време да работи со брзина споредлива со авијацијата, но со мал дел од неговите еколошки и енергетски трошоци. Тоа е концепт што почетниците и истражувачите со нетрпение го прифатија, вклучително и неколку тимови низ цела Европа.
Идејата потекнува од американскиот претприемач Елон Маск, поврзан со компании како SpaceX и Tesla. Откако тој го спомна неколку пати во јавноста, тим од инженери на SpaceX и Tesla објавија отворен концепт во 2013 година.
Сепак, идејата зад хиперлупот е постара од Елон Маск и е слична на претходната идеја наречена вактрин или воз во вакуумска цевка. Споредлив концепт веќе беше предложен од авторот Мишел Верн од 19 век, син на Жил Верн, и оттогаш тој периодично се воспитуваше од писатели на научна фантастика и технологии.
Она што ја прави нивната технологија уникатна е нивниот пристап кон цевката. Секоја компанија користи различно ниво на притисок, некои одат на ниво на вселенски притисок. Што значи дека атмосферата во цевката е слична на просторот кој содржи скоро нула процент на воздух.
Оваа состојба ќе дозволи многу моќни брзини, бидејќи возот ќе се соочи со движење речиси без триење. Сепак, тој доаѓа со низа практични проблеми. Многу е тешко и скапо да се постигне и одржи ова ниво на притисок за големи должини на цевките. Безбедноста исто така би била проблем, ако нешто се случи со трупот на возот, патниците би биле изложени на опасни вакуумски услови.
Возот ќе се движи самостојно по должината на патеката, со магнети на горниот дел од возилото што го привлекуваат на врвот на цевката и го прават левитиран. Овој предложен систем би превезувал меѓу 50 и 200 патници и би достигнал до 1000 км на час. За споредба, брзината на крстарење на патнички авион со кратки релации е околу 800 км / ч.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *