Осигурителната компанија ЛОЈД се повлекува од бизнисот со фосилните реагенси

Published by admin on

 

Лојд, најголемиот пазар за осигурување во светот, под огромен притисок на светската јавност одлучи да стави крај на новите инвестиции во електрани со јаглен, рудници за јаглен, нафтени извори и истражување на енергијата на Арктикот од 1 јануари 2022 година и ќе ги отстрани постојните инвестиции во компании кои издвојуваат 30% или повеќе од своите приходи од оваа област до крајот од 2025 година и целосно се повлекува од бизнисот до 2030 година.
Во својот прв извештај за животната средина, социјалата и управувањето, Лојд, кој беше критикуван дека бавно излегува од преземањето на фосилни горива и инвестиции, рече дека 90-те синдикати за осигурување што го сочинуваат пазарот ќе ги отстранат сите постојни полиси за осигурување за проектите на фосилни горива во наредниот 10 годишен период.
Помалку од 5% од годишните премии на пазарот од 35 милијарди фунти доаѓаат од полисите за осигурување во оваа област.
Нафтата е премногу основен извор на снабдување со енергија за светот денес и би било невозможно да се излезе од тоа без да се создаде вистинска дислокација за нивните клиенти, а за тоа е потребна сериозна организација на усогласување на сите активности во текот на времето.
„Ние сакаме да се усогласиме со целите на ООН за развој на одржливоста и принципите во Парискиот климатски договор“, рече претседателот на Лојд, Брус Карнеги-Браун.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *