Океанска батерија складира обновлива енергија на дното на морето

Published by Zoran Mitreski on

Колку и да се корисни обновливите извори на енергија, тие треба да бидат поткрепени со системи за складирање што ја задржуваат енергијата во моменти кога Сонцето не сјае или ветерот не дува. Ocean Battery е нов дизајн за систем за складирање енергија кој функционира малку како хидроелектрична брана на дното на морето.
Развиена од холандскиот стартап Ocean Grazer, Ocean Battery е дизајнирана да се инсталира на морското дно во близина на морските генератори на обновлива енергија, како што се ветерни турбини, пловечки соларни фарми, системи за плима и бранови енергија. Тој е составен од три компоненти кои заедно функционираат на принцип сличен на оној на хидробраната.
Закопан во морското дно е бетонски резервоар кој содржи до 20 милиони литри свежа вода, складирана под низок притисок. Систем на пумпи и турбини го поврзува овој резервоар со флексибилен моќен меур на морското дно. Вишокот на електрична енергија од обновливите извори може да се користи за пумпање вода од резервоарот во меурот. Кога е потребна енергија, меурот се ослободува и, поттикнат од притисокот на морската вода над него, ја стиска својата вода назад до резервоарот, вртејќи ги турбините на патот за да генерира електрична енергија што се внесува во мрежата.
Тимот на Ocean Grazer вели дека системот има ефикасност помеѓу 70 и 80 проценти и треба да може да работи неограничен број циклуси во текот на работниот век од повеќе од 20 години. Исто така е прилично скалабилен – секој бетонски резервоар има капацитет од 10 MWh, така што додавањето повеќе од нив може да го зголеми вкупниот капацитет. Може да се додадат и дополнителни единици на машината за пумпа и турбина за да се зголеми излезната моќност, доколку е потребна брзо повеќе енергија.
Концептот Ocean Battery е интригантен, но тој е далеку од единствениот дизајн на океанска батерија што работи. Subhydro наведе слична идеја за испумпување на морската вода од резервоарите поставени на дното на морето, а потоа кога е потребна електрична енергија, водата се пушта назад, вртејќи ги турбините додека го полни резервоарот. MIT, исто така, опиша сличен концепт користејќи шупливи бетонски сфери. Друг неодамнешен дизајн функционираше без пловност, користејќи електрична енергија за влечење и држење на контејнери слични на балон под вода, а потоа ослободувајќи ги за да генерира електрична енергија.
Сепак, нема да има едно решение кое одговара на секоја ситуација, така што за решавање на глобален проблем како складирање на обновлива енергија веројатно ќе биде потребна цела армија од овие различни, креативни идеи.


Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
[email protected]
www.efixelectrical.com.mk

Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *