Одржливи реверзибилни хидро системи на преку 616,818 локации

Published by Zoran Mitreski on

Австралиските истражувачи идентификуваа повеќе од 600.000 локации погодни за проекти за складирање на реверзибилна хидро енергија со затворен циклус низ целиот свет, со тоа што не само што може да ги надмине типичните топографски прашања на конвенционалните хидро системи, туку е и поевтина.
Научниците од Австралискиот национален универзитет (ANU) идентификуваа 616.818 локации низ целиот свет кои би можеле да бидат соодветни места за 23,1 милиони GWh капацитет за пумпано-хидро складирање.
Идентификуваните локалитети се наоѓаат на надморска височина помала од 100 метри надморска височина и имаат доволно висинска разлика за да овозможат потенцијално складирање енергија помеѓу два резервоари за вода. Горниот резервоар може да се наоѓа во близина на врвот на ридот, а не во долината на реката, што значително ја зголемува висинската разлика помеѓу резервоарите, а со тоа и расположливата потенцијална енергија, додавајќи дека главниот базен варира и обично се претпочита да биде од 100 m до 800 m.
Огромниот потенцијал за складирање на вода, треба најмногу да се користи за среднорочно складирање во комбинација со наизменично производство на соларна и ветерна енергија. Вкупниот глобален капацитет за реверзибилно складирање на водена енергија од 23 милиони GWh е 300 пати поголем од просечното светско производство на електрична енергија од 0,07 милиони GWh дневно.
Според истражувачите, користењето само 1% од идентификуваните локации во атласот за складирање со водни пумпи, би било доволно за поддршка на глобалниот систем за електрична енергија, напојуван 100% од обновливи извори. Во моментов, постојат преку 180 GW системи за реверзибилно складирање на водена енергија во функција низ целиот свет.
Во претходната работа објавена во април 2019 година, истата истражувачка група идентификуваше 530.000 локации за 22 милиони GWh капацитет за реверзибилно складирање. Во ова истражување, како и во најновиот труд, научниците ги идентификуваа локациите преку глобална ревизија која се потпираше на алгоритми за географски информациски систем (ГИС).
Консултација, Проектирање, Изведба и Одржување на Соларни Системи
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *