Обединетите Арапски Емирати преферираат обновливи извори отколку фосилни горива

Published by Zoran Mitreski on

Населението на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) е приближно 9,98 милиони луѓе .
Земјата се состои од седум емирати (Абу Даби, Ајман, Дубаи, Фуџаира, Рас Ал Каима, Шарја и Ум Ал Квеин). Во 2019 година, 100% од луѓето во оваа блискоисточна земја имаа пристап до електрична енергија.
Во 2019 година, економијата на ОАЕ беше рангирана на 29-то место во светот по бруто домашен производ (БДП). Економијата на земјата зависи од извозот на сурова нафта, рафинирана нафта, природен гас, злато, дијаманти, накит и парфем.
Во 2016 година, ОАЕ го потпишаа Парискиот договор за клима, со кој се обврзаа да ги „ограничат“ емисиите и да го зголемат учеството на „чиста енергија“ во енергетскиот микс на 24% до 2021 година.
Во 2017 година, ОАЕ ја започнаа националната „Стратегија за енергетика 2050“. Целта на владата е да генерира 50% од електричната енергија на земјата од електраните што генерираат нула емисии на стакленички гасови (обновливи и нуклеарни) до 2050 година.
Неодамнешните проекти (обновливи и нуклеарни) во ОАЕ вклучуваат:
Соларен проект од 800 MW: – Во ноември 2020 година, Управата за вода и електрична енергија на Дубаи (ДЕВА) ја пушти во употреба третата фаза од соларниот парк Мохамед бин Рашид Ал Мактум, кој се наоѓа на околу 30 милји јужно од градот Дубаи.
Соларен проект со 950 MW: – ДЕВА продолжува со работата на 4-та фаза од соларниот парк Мохамед бин Рашид Ал Мактум, кој се предвидува да биде пуштен во употреба во 3-ти квартал од 2021 година.
Проект за соларна енергија од 900 MW: – Во септември 2020 година, претпријатието од Саудиска Арабија, ACWA Power започна со изградба на 5-та фаза на соларниот парк Мохамед бин Рашид Ал Мактум, што се предвидува да биде пуштен во употреба до крајот на годината 2021 година.
Нуклеарен проект од 1.400 MW: – Во декември 2020 година, компанијата „Навах Енерџи“ ја пуштија во употреба нуклеарната централа Бараках, која се наоѓа на околу 150 милји западно од градот Абу Даби.
ОАЕ признава дека фосилните горива како нафта и природен гас не се обновуваат и јаглеводородите на нацијата на крајот ќе бидат исцрпени. Целта на владата е да користи обновлива и нуклеарна енергија за домашна енергија, додека нафтата и природниот гас ќе бидат наменети исклучиво само за странски извоз.
КОНСУЛТАЦИЈА, ПРОЕКТИРАЊЕ, ИЗВЕДБА И ОДРЖУВАЊЕ НА СОЛАРНИ СИСТЕМИ
Контакт: 075 480 380
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *