Њујоршкиот транспорт со електрични автобуси

Published by admin on

Државата Њујорк обезбедува 16.4 милиони долари за стимулации во проширување на употребата на електрични автобуси за јавен превоз, како и 2.5 милиони долари за операторите на училишни автобуси да користат вакви автобуси кои ќе допринесат за што помали емисии на СО2.
Според програмата средствата се понудени на пет од најголемите оператори за јавен транспорт низ државата: Орган за превоз низ главниот град, Орган за транспорт на границите на Нијагара, Рочестер – регионална управа за транспорт во Гени, Транспорт во округот Сафолк и Вестчестер.
Целта е да се помогне во транзицијата на возниот парк кон 100% возила со нулта емисија до 2035 година.
Во комбинација, овие транспортни оператори во моментов управуваат со повеќе од 1.300 транзитни автобуси.
Покрај тоа, органот за истражување и развој на енергетиката во Њујорк (NYSERDA) и њујоршката власт (NYPA) ќе обезбедат над 1 милион долари за развој и инсталирање на брзи полначи низ разни локации за овие автобуси.
Колку би било убаво и ефикасно ако и ние ги превземиме искуствата од ваквите проекти, кои ќе бидат од витално значење за воздухот во поголемите центри.
Categories: Сите

0 Comments

Напишете коментар

Avatar placeholder

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *